Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Saved by Coravin: Sartarelli, Tenuta Alzatura en Il Borro

Wijnen, geproefd door een panel met zowel particuliere als professionele liefhebbers, mede mogelijk gemaakt door Coravin, het bewaarsysteem dat flessen wijn in optimale conditie houdt.

PROEVEN…

Eén mening is maar één mening en het zijn juist andere meningen die meer reliëf en waarde geven aan beoordelingen. Op dit moment is het nog altijd ‘wat lastiger’ om samen te proeven en daarom zocht ik naar een manier om wijnen toch door meerdere mensen te laten proeven.

Coravin bleek de ideale oplossing te hebben: hét systeem dat het mogelijk maakt om 1 fles door meerdere mensen op meerdere momenten te laten proeven zonder dat er sprake is van direct contact tussen die proevers of verlies aan kwaliteit van de wijn. Saved by Coravin dus!

Vier proevers, 2 dames en 2 heren waaronder een particuliere liefhebber, een importeur, een detaillist en iemand uit de horeca, geven hun puur persoonlijke mening en ik vul hun bevindingen (zonodig) aan met mijn visie op de wijn.

De wijnen ontvang ik zowel direct van producenten als via importeurs en voor geen van de wijnen wordt een vergoeding betaald om ze te proeven. Evenmin ben ik betrokken bij de handel in de geproefde wijnen; ik ben nu eenmaal zelfstandig en onafhankelijk.

Deze serie wijnen werd in juli 2020 geproefd en leverde de volgende resultaten op.

SARTARELLI
Een begrip, zo mag je Sartarelli beslist noemen. Bijna 50 jaar geleden besloot Ferruccio Sartarelli Verdicchio’s te maken op het hoogst mogelijke kwaliteitsniveau. Waar veel collega’s zich specialiseerden in wijnen voor alledaags drinkplezier, koos Sartarelli voor een juist niet alledaagse aanpak; wijnen met zowel lengte als diepgang en een mooi gastronomisch vermogen.

De 55 hectaren aan wijngaarden met uitsluitend Verdicchio in Poggio San Marcello nabij de Esino rivier leveren druiven op voor 5 totaal verschillende wijnen, ook al worden ze van dezelfde druif gemaakt. Sartarelli werkt duurzaam en ‘natuurlijk’ en is RINA AGROQ gecertificeerd. De Coravin proevers maakten kennis met alle wijnen en waren vrijwel unaniem in hun oordeel.

Sartarelli Brut
100% Verdicchio, Vino Spumante Brut, metodo Martinotti/Italiano
In zowel neus als mond aroma’s van wit fruit (zoete appel en peer) en bloesem; qua smaak mooi droog, vriendelijk en zacht met de juiste balans en spanning en een correcte lengte; een ongecompliceerd lekker glas wijn. Prijsindicatie: € 21,00

Sartarelli Classico,  Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico DOC, 2019
Een gewaardeerde klassieker die in veel restaurants geserveerd wordt, ook als huiswijn. Het panel was over het algemeen tevreden over deze wijn die fris en vullend genoeg is om op te vallen in de oceaan met wijnen op hetzelfde bescheiden prijsniveau. Sommigen vonden het zoetje opvallend in de wijn, anderen juist de zuren. De balans is naar mijn mening prima in orde, maar voorkeuren variëren nu eenmaal. Prijsindicatie: € 10,00

Tralivio, Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore DOC, 2018
Een wijn die meermaals geprezen is (en wordt) in nationale en internationale wijnbladen en zijn kwaliteiten werden ook door de Coravin proevers direct herkend. Breed, sappig en vullend, maar ook aangenaam droog met veel energie en doorzettingsvermogen. Een wijn die het in de gastronomie zeer goed doet, universeel inzetbaar is en niemand zal teleurstellen. In alle opzichten een aanrader.
Prijsindicatie: € 13,60

Balciana, Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore DOC, 2017
Compleet andere stijl; veel kleur, zeer rijk in geur en smaak, het gevolg van een strenge selectie en late oogst. De overweldigende aroma’s doen een houtopvoeding vermoeden (vanille, honing), maar de wijn vergist en oudert uitsluitend in RVS. De wijn is zeer geconcentreerd en specifiek en die extremen leveren wisselende commentaren op, maar een ieder is het er mee eens dat deze wijn (met ‘genoeg’ alcohol) om eten vraagt. Lijkt (niet alleen) mij erg prettig bij gegrilde kreeft 😉
Prijsindicatie: € 27,60

Sartarelli Passito, Verdicchio dei Castelli di Jesi Passito DOC, 2016
Laat geoogste trossen die bovendien nog eens een maand te drogen worden gelegd. Na een gisting van 35-40 dagen rijpt de wijn in RVS tot de botteling.
De aroma’s deden denken aan bepaalde sherry’s met veel impressies van noten en gedroogd fruit. Enkele proevers vertrouwden de conditie van de wijn niet en daarom werd ook een tweede fles geopend. Deze toonde zich frisser, maar vertoonde ook oxidatieve eigenschappen, maar geen geoxideerde. Ik genoot van de tonen die we ook in mooie sherry’s zo waarderen; wat zilt, jodium, noten en een kruidige toets van verse salie en wat drop. Het zoet in de wijn is aanwezig, maar ingetogen en in balans met de fijne zuren. Een delicate zoete wijn dus.  
Prijsindicatie: € 21,80

Importeur: Douwe Walinga Hilversum

TENUTA ALZATURA
Net als andere gerenommeerde wijnfamilies, bezit de familie Cecchi wijndomeinen in verschillende delen van Italië. Zo’n dertig jaar geleden waren ze één van de eerste wijnhuizen zich vanuit Toscane in Umbrië vestigden om daar hun visie op de terroir en druiven van Montefalco te ontplooien. Als historisch wijnbedrijf uit Toscane waren ze natuurlijk bekend met de sangiovese, maar het fenomeen sagrantino was nieuw voor ze. Deze lastige druif levert dito wijnen op als je het werk in de wijngaard en kelder niet goed beheerst en het was dan ook een mooie uitdaging om het noeste karakter van de sagrantino om te buigen naar ‘drinkbare’ wijnen en het potentieel van de Trebbiano Spoletino te ontdekken. Hoewel de wijnen niet een ieders lieveling bleken, werden de kwaliteiten wel degelijk herkend, zeker gezien hun inzetbaarheid aan tafel.

Aria di Casa, Montefalco Bianco DOC, 2018
De opvoeding in tonneaux is duidelijk te merken en zorgt dat de wijn veel mensen aanspreekt, maar anderen juist weer niet. De frisse zuurgraad compenseert de rijke invloed van het hout en zorgt voor een goede spanning. De afdronk is breed en schoon; heel duidelijk een wijn voor rijke gerechten met vis en wit vlees.

Montefalco Rosso DOC, 2017
De rode blend uit Montefalco, waarbij de sagrantino structuur geeft, sangiovese spanning en merlot voor een zekere soeplesse zorgt. De wijn is inderdaad een stuk soepeler dan de Montefalco sagrantino, waarbij de tannine van zowel de sagrantino als de sangiovese duidelijk aanwezig blijven. Het panel was over het algemeen tevreden over deze wijn, mede dankzij de juiste balans tussen fruit, hout en zuren. Tannine werd geproefd, maar niet iets wat een probleem is bij een mooi stukje vlees of gegrilde groenten. Ook het redelijk hoge alcoholpercentage staat de doordrinkbaarheid niet in de weg. Prijsindicatie: € 10-12,50     

Montefalco Sagrantino DOCG, 2013
Veel evolutie in zowel kleur, geur als smaak en in diverse opzichten een stevig glas wijn dat het panel het liefst aan tafel zou drinken. Persoonlijk had ik de wijn iets jeugdiger willen hebben, maar dat zegt meer over het oogstjaar dan over de wijn in het algemeen. Karaktervol is hij beslist en ja, van dat karakter moet je wel houden. Prijsindicatie: € 25,00

Importeur: nog geen  
Andere wijnen van Cecchi zijn te koop bij de Sligro

IL BORRO
De in Toscane gevestigde familie Ferragamo is tegenwoordig niet alleen bekend om hun aandeel in de mode, maar ook om hun invloed in de wijnwereld. Massimo Ferragamo vestigde in 2003 het prestigieuze wine-resort Castiglion del Bosco in de regio Montalcino en in 1993 legde zijn broer Ferruccio Ferragamo de basis voor Il Borro, een vergelijkbaar domein bij Arezzo.

Huidig manager van Il Borro is Salvatore Ferragamo, zoon van Ferruccio, en onlangs was hij gastheer van een ‘Zoom meeting’ in samenwerking met Eleanor Wine Academy. Ferragamo verhaalde over het 1500 hectare grote domein, de samenwerking met top-consultant Stefano Chioccioli en de filosofie achter de wijnen om vervolgens samen met diverse wijnschrijvers de wijnen te proeven.

Een groot domein zoals Il Borro kent uiteraard diverse bodemtypes waarop diverse druivenrassen zoals chardonnay, sangiovese, cabernet sauvignon en syrah zijn aangeplant. Het Coravin panel werd gevraagd drie van de vier wijnen te proeven, de Bolle di Borro, Metodo Classico Brut, 2013 proefde ik met twee anderen.

Bolle di Borro, Metodo Classico Brut, 2013
100% Sangiovese, 60 maanden sur lie
Pas het tweede oogstjaar van deze wijn, maar al zeer geslaagd en buitengewoon interessant. De zachtroze kleur laat enige ontwikkeling zien, zoals ook de geur de nodige evolutie aangeeft. Aroma’s van uiencompote en ingemaakt rood fruit overheersen en worden aangevuld met impressies van toost en frambozenlikeur. De smaak is vlezig, fris en opwekkend en zeer mondvullend, waarbij het karakter van de sangiovese herkenbaar is. De wijn toont zich een sappige, smaakvolle eetwijn met een heerlijk eigenwijs karakter. Beslist aanbevelingswaardig, een parel voor sommeliers die graag ‘buiten de lijntjes kleuren’. Prijsindicatie: € 55,00 

Lamelle, Il Borro, Toscana IGT, 2019
100% Chardonnay, wel 60 dagen contact met de lie, geen houtinbreng, uitsluitend RVS.
Het panel achtte de wijn correct, niet al te ingewikkeld, maar aangenaam voor algemeen gebruik aan tafel. Eerlijk en goed gemaakt, zonder hele uitzonderlijke eigenschappen, maar wel goed chardonnay getypeerd. Langdurig contact met de lie heeft de wijn extra structuur en aroma’s van rijp, geel en exotisch fruit meegegeven. Prijsindicatie: € 25,00 

Petruna, Sangiovese in Anfora, Toscana IGT, 2017
100% Sangiovese van wijngaard Casa al Coltro, op 350 meter hoogte, 4500 pl/ha.
Gisting en lagering van 12 maanden in anfora’s.
De mousserende sangiovese is erg leuk en dat geldt ook voor deze wijn. Het proefpanel had een goed gevoel bij de wijn, waarbij zijn specifieke karakter echter niet voor iedereen gemakkelijk te gebruiken is. De wijn vergt wat fantasie, durf en aangepaste gerechten, momenten of gezelschap. Geen allemansvriend voor elk moment dus, maar een bijzondere wijn met een zeer lichte kleur, wat CO2, fijn rood fruit (veel besjes), wat drop en een ingetogen, schone, rijpe en fijne tanninestructuur. Loepzuiver, lekker eigenwijs en goed doordrinkbaar. Een aanrader, zeker voor hen die gecharmeerd zijn van een vin nature stijl. Reken wel op een prijs van zeker € 50,00   

Il Borro, Toscana IGT, 2016
50% Merlot, 35% cabernet sauvignon, 15% syrah van wijngaard op 300 meter; 4500 pl/ha.
Druivenrassen separaat vergist, waarbij op de eerste dag van de gisting 10-20% van de most wordt afgetapt om de concentratie te verhogen. Weking van 22 dagen en gisting van 10 dagen in RVS op 28°C. Malo en lagering van 18 maanden in nieuwe barriques.
De toplijn van het domein en een wijn in de stijl die we van Super Tuscans en andere internationale Super Premium Wines kennen: een krachtpatser, geconcentreerd met het nodige hout, zonder enige twijfel een goed gemaakte wijn met een mondiaal karakter; prima balans en lengte, maar gewoon wat minder spannend. Prijsindicatie € 45,00

Wijnen van Il Borro zijn te koop bij: Pane e Vino, maar ik heb begrepen dat ze openstaan voor samenwerking met andere importeurs.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn