Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

ForteMasso

Kennismaking met relatief nieuw domein uit Monteforte d'Alba.

JLF
Wat maakt een wijnhuis bijzonder? Wat maakt een wijn interessant of goed? Vragen die het beste beantwoord kunnen worden in gezelschap van lieve familieleden, goede vrienden of geestverwanten. Ooit hoorde ik over de JLF-test van collega Andreas März (Merum), die een klein groepje mensen uitnodigde, ze losliet op wat hapjes en een aantal geblindeerde flessen en na verloop van tijd keek hoeveel wijn er nog in de fles zat. De fles die het leegst was (Je Leerer die Flasche) werd dan uitgeroepen tot beste wijn. Opmerkelijk genoeg scoorden 100-punten-wijnen buitengewoon matig tijdens deze test, hetgeen aantoonde dat voor ‘goed’ en ‘lekker’ andere criteria gelden en meningen van ‘echte professionals’ kunnen verschillen van ‘normale’ mensen,  gebaseerd op kennis en ervaring, persoonlijke voorkeuren, relaties, ego’s of goedkope, commerciële belangen.

Herrie
Persoonlijk wordt ik altijd moe van dingen die heel veel herrie maken en er zijn heel veel wijnen die schreeuwen om aandacht. Vaak betreft het prestigieuze projecten van puissant rijke eigenaren, ontworpen door beroemde architecten en ingericht door fameuze designers, bijgestaan door wereldberoemde consultants en wereldwijd in de spotlights gezet door gerenommeerde marketing en PR-bureaus. Liever richt ik me op de mensen achter een wijn; de geschiedenis, filosofie of visie achter hun werk, hun leven en hun wijnen. Tenminste, voor zover aanwezig. Niet zelden is wijn gewoon commercie en vaak mankeert daar niks aan. Soms is wijn gewoon iets om te drinken, om gedachteloos van te genieten als dorstlesser of begeleider van een snack of moment. Maar er zijn wijnen die de aandacht op zich vestigen. Niet vanwege de decibels die ze produceren, maar vanwege hun boodschap.

Beretta
Opmerkelijk genoeg heeft ForteMasso alles in zich om mij de wijnen met de nodige scepsis te laten benaderen. Dit relatief nieuwe wijnhuis (2013) behoort namelijk tot de AGB-groep (eigendom van de familie Beretta, al eeuwen bekend als producent van vuurwapens) en beschikt over alle mogelijkheden om heel veel lawaai te maken. Opvallende genoeg blijven ze echter redelijk bescheiden qua uitstraling en zijn de wijnen eerder ingetogen dan schreeuwerig modern en gemaakt om vooral de Amerikaanse pers te plezieren.

Bescheiden
ForteMasso is gevestigd in Castelletto (gemeente Monforte d’Alba) en omvat slechts acht hectare aan wijngaarden; vijf daarvan bestemd voor de productie van Barolo, drie voor Nebbiolo d’Alba en Barbera d’Alba. De belangrijkste wijngaarden liggen op de steile hellingen van de heuvelrug die tot wel 450 meter hoog is en getypeerd wordt door Diano-zandsteen, één van de belangrijkste bodemtypen in de Langhe. GianPiero Romana is verantwoordelijk voor het onderhoud van de wijngaarden, Piero Ballario neemt de vinificatie voor zijn rekening. Samen zorgen ze ervoor dat ForteMasso jaarlijks een bescheiden productie van gemiddeld ruim 30.000 flessen op de markt kan brengen.

Coravin
Onlangs mocht ik de vier wijnen proeven en deelde de flessen met genoegen met andere liefhebbers, dankbaar gebruik makend van het Coravin-systeem dat het mogelijk maakt om wijnen op verschillende momenten te proeven terwijl de wijn (beschermd door argongas) in perfecte conditie blijft. Erg prettig…

Barbera d’Alba DOC, 2016 (15,5%)
Barbera van iets lager gelegen wijngaard (300 meter), met een bodem rijk aan witte mergel en kalk (Marna di Sant’Agata); de opbrengst schommelt jaarlijks rond de 8 ton per hectare. De gisting en weking (in RVS) nemen ca 2 weken in beslag, de lagering 12 maanden in een mix van barriques en nog een 6 maanden in de fles.
Mooi geconcentreerd kersenfuit met een accent van mint en tabak, heel herkenbaar Barbera; gemiddelde structuur, iets tannine van hout en het jaar, eindigt met een warme gloed door een genereus aandeel alcohol, maar blijft in balans.

Langhe Nebbiolo DOC, 2019 (14,0%)
Nebbiolo afkomstig van deze wijngaard als de druiven voor de Barbera d’Alba. De gisting en weking nemen ca 8-11 dagen in beslag, de lagering enkele maanden; alles in RVS. Dit maakt de wijn zeer licht van kleur; transparant rood en benadrukt de pure, fijne geur van nebbiolo; heel floraal en fruitrijk; in de mond is de wijn mooi zuiver en fris, heel opwekkend met een aangename balans tussen fruit, zuren en tannine. Universeel inzetbare, licht verteerbare eetwijn.

Barolo DOCG, 2015 (14,5%)
Nebbiolo van wijngaard op hoog gelegen wijngaard in de gemeente Monforte d’Alba met een opbrengst van ca 7 ton aan druiven per hectare. De vinificatie is relatief simpel, met een gisting van 8-10 dagen en een weking van 25-30 dagen in RVS. De wijn rijpt eerst 30 maanden in kleine eikenhoutenvaten en dan nog eens 8-10 maanden op fles alvorens op de markt te worden gebracht.
Elegante, transparante kleur en ook een hele fijne geur; kruidig, iets mint, rozenblaadjes en fijn gedoseerd hout wat een rokerig accent geeft; evenwichtige aanzet, soepel en sappig, mooi smaakgehalte, iets warme gloed van de alcohol, maar blijft in balans, peperige afdronk (witte peper), nu al erg lekker.  

Castelletto, Barolo Riserva DOCG, 2013 (14%)
Nebbiolo (4000 pl/ha, Guyot gesnoeid) afkomstig van de historische cru Castelletto, gelegen op 36-450 meter hoogte op de heuvelrug tussen Monforte d’Alba en Serralunga d’Alba. De wijngaard is vrij steil, heeft een bodem die rijk is aan zand met slib en klei en geniet een zuidoostelijke expositie. De oogst geschiedt handmatig en levert doorgaans 6 ton aan druiven per hectare op. De gisting en weking (in RVS) neemt 30 tot 45 dagen in beslag, waarna de wijn eerst 40 maanden rijpt in tonneaux en daarna nog eens bijna 2 jaar op fles.
Iets diepere kleur en beduidend diepere geur, intens, rijk gestoffeerd met geconcentreerd fruit en voorbeeldige inbreng van hout; wat mint, floraal, rode vruchten, complex met inhoud en finesse, erg fijn; begint op dronk te komen, maar verhuld nog veel van zijn potentieel; stevige tannine structuur, maar rijp en overtuigend van zijn klasse; veel lengte. Een voorbeeldige Barolo Riserva.

Conclusie:
Erg fijne wijnen die aantonen dat minder herrie meer kwaliteit kan geven.
Wijnen die het heel goed zullen doen tijdens een JLF-test; de flessen gaan namelijk beslist leeg!

 

Importeur: n.t.b. 
Geïnteresseerde importeurs kunnen contact opnemen met winecoordinators-sbc 
tel. +32497552212 / office@winecoordinators-sbc.com

Voor meer informatie: Fortemasso

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp