Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Team 'Halfdroog' wint NK Blindproeven 2021

Team ‘Halfdroog’ na winst op NK Blindproeven, het CONCOURS LE VIN EN DIRECT 2021, naar het wereldkampioenschap in Frankrijk.


Tijdens het NK Blindproeven, het CONCOURS LE VIN EN DIRECT 2021, werd team ‘Halfdroog’ tot kampioen gekroond, waardoor Juliette Zandbergen, Kim van der Linde-Bruggink, Jesper Moonen en Jaap Baan Nederland vertegenwoordigen op het WK in Frankrijk, bijgestaan door hun coach Maxime Zandbergen.

NK Blindproeven
Het NK Blindproeven, CONCOURS LE VIN EN DIRECT, kende dit jaar met 24 teams van 4 proevers (desgewenst aangevuld met een coach) een recordaantal deelnemers en de concurrentie bleek ongekend groot. De hoge scores van de professionele en semiprofessionele deelnemers, waaronder sommeliers, wijnhandelaren en leden van diverse wijnclubs met vele vinologen, toonden aan dat blindproeven in Nederland is uitgegroeid tot een waardevol fenomeen. Deze bijzondere discipline vergt nu eenmaal veel kennis en ervaring en organisator en de juryleden Magda van der Rijst en Fred Nijhuis benadrukten de waarde van- en waardering voor prestaties van de teams. De drie beste teams konden niet alleen rekenen op lof van de andere proevers, maar ook op mooie prijzen. Zo ontving het kampioensteam een hoofdprijs maar liefst € 2500,00, ter beschikking gesteld door premium partner Le Vin en direct, importeur van verschillende gerenommeerde wijnhuizen.

Het NK Blindproeven is geen enkelvoudige wedstrijd, maar een evenement waarbij de waardering voor alle deelnemers tot uitdrukking komt in een bijzonder aanvullend programma. Zo konden de teams niet alleen tijdens, maar ook na de wedstrijd genieten van mooie wijnen, zoals die van de Italiaanse wijnhuizen Cecchi, Il Conte Villa Prandone, Muralia, Fontanavecchia, Cantine Garrone en Capezzana e la famiglia Contini Bonacossi, de laatste 5 relaties van PR comunicare il Vino.

Premium partner Le Vin en direct serveerde uit een groot formaat fles een wijn van Domaine de Baronarques, gebruik maken van het Apouro decanteersysteem. Boot Koffie, restaurant Céline en Bourgondisch Lifestyle zorgden voor meer mondvermaak op hoog niveau. Volgend jaar weer volop aandacht voor het glaswerk van Spiegelau, geleverd door Bender Foodservice Equipment, Sherry en Coravin, waarvan de laatste dit jaar een extra prijs voor het kampioensteam ter beschikking stelde. We verwachten dat ze allemaal tijdens de volgende editie van het NK Blindproeven weer persoonlijk aanwezig zullen zijn.

Tijdens de prijsceremonie werd op de winnaars geproost met een wijn van Cantina della Volta, ter beschikking gesteld m.m.v. hun importeur Alto Vino/Vino & Vetro, waarbij Fred Nijhuis nog eens benadrukte dat Lambrusco op dit zeer hoge kwaliteitsniveau meer aandacht verdient. 

Bij het verlaten van de indrukwekkende Ceciliakapel van Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten werden alle deelnemers verrast met een ‘goodiebag’, gevuld met producten ter beschikking gesteld door de ‘Vrienden van het NK’. Met magazines van Winelife, SMAAKmag, De Smaak van Italië, Öchsle en informatieboekjes van DO Sherry, kreeg iedereen voldoende leesvoer mee. Verschillende deelnemers vonden ook nog waardebonnen van Gault&Millau voor de aankomende editie van restaurantgids of gratis workshops van NCS in de kleurrijke tas. Allemaal troffen ze professionele kurkentrekkers aan van Duitsewijn.nl of het wijnhuis Cecchi, pennen, kaas van Bourgondisch Lifestyle en een flesjes Chianti Classico Primocolle van Cecchi. Een aantal trof van dit wijnhuis ook nog een schort aan, waarmee Cecchi zich in vele opzichten een zeer gewaardeerde partner toonde.

Twee deelnemers troffen een exemplaar van de laatste editie van het befaamde boek Le Domaine de la Romanée-Conti aan, gedoneerd door Le Vin en direct, initiatiefnemer van de totstandkoming van dit indrukwekkende naslagwerk. Eigenaar Henk Maas wees in zijn speech tijdens de prijsceremonie op de essentiële bijdragen van o.a. de onvolprezen wijnexpert Michel Broadbent (RIP 2020) aan dit boek.    

Het NK Blindproeven mag, sinds haar start enkele jaren geleden, rekenen op brede belangstelling van wijnproevers uit de horeca, handel en particuliere sector. Vinologen, sommeliers, detaillisten en leden van wijnclubs vormen de kern van de competitie en komen sinds 2018 elk jaar samen om hun proefkunde te testen en Nederland te mogen vertegenwoordigen op het internationale strijdtoneel.

Tijdens de wedstrijd dienen de teams van 12 wijnen de samenstelling, de herkomst, de appellatie, het oogstjaar en de producent te bepalen. De selectie bestaat uit zes witte en zes rode wijnen, variëren van mousserend tot stil en van droog tot zoet en versterkt, afkomstig uit alle delen van de wijnwereld. De jury bestond dit jaar uit Magda van der Rijst (Wijnvrouw van het Jaar 2020 en in- en buiten Nederland erkend als ervaren en vooral onafhankelijk wijnprofessional) en Fred Nijhuis, initiatiefnemer van het NK en eigenaar van Nijhuis Consultancy & Services.

Nederland telt diverse proefwedstrijden voor professionele en particuliere wijnconnaisseurs, waarbij het NK Blindproeven, het CONCOURS LE VIN EN DIRECT, zich onderscheidt door de jarenlange ervaring van de volstrekt onafhankelijke organisatie en het internationale karakter van deze wedstrijd voor teams op het hoogste kwaliteitsniveau.

De organisatie van het NK Blindproeven is in handen van Nijhuis Consultancy & Services, bijgestaan door Saskia Schurink, teams van de Horeca Academie Rotterdam en andere partners en vrienden van het NK.

Het WK Blindproeven vindt dit jaar plaats op 02 oktober 2021 in het Palais des Papes te Avignon.

De resultaten:

1.  Halfdroog (104 punten)
– Jaap Baan
– Jesper Moonen
– Juliette Zandbergen
– Kim van der Linde-Bruggink

2. Wijn op dronk (97 punten)
– Alex Klein
– Lucien Bisambahr
– Niels van Laatum
– Ruben van Dam

3. Bricco (96 punten)
– Eric van Meerwijk
– Karin Muires
– Michael Kardienaal
– Michel Verboom
– Sander Schaap

4. Grappe D’Ór (95 punten)
– Eric de Kievit
– Jeroen Dorenstouter
– Theo Snijder
– Yvonne Zohar

5. OLEE (88 punten)
– Edger Groeneveld
– Eline Groenendijk
– Luc Linnenbank
– Oscar Reitsma

6. WZN / Wijnproevers Zonder Naam (86 punten)
– Anton Silletti
– Jarno de Graaf
– Martin Fennema
– Sarinah Leezer

7. A-Team (85 punten)
– Akiko Wai Yi Tang-Tanaka
– Lars Baak
– Rien van der Meulen
– Rik Boom
– Victor Koppelaar

8. De 4 van 3 (84 punten)
– Bastian van der Velde
– Bernard Tesink
– Laurens van Adrichem
– Sander Kwakkenbos

9. In Vino Veritas (80 punten)
– Bas Lodewijks
– Melissa van Veenendaal
– Sjef Sanders
– Tim Meeles

10. De Witte Tonnies (77 punten)
– Emile Gravemaker
– Kees Gravemaker
– Martijn Stoops
– Victor Gravemaker

11. Le Bouchon (71 punten)
– Coen Pollaert
– Danny van Lamoen
– Lonneke de Bruijn
– Michael de Rooij

12. Volgend jaar beter (70 punten)
– Arend van der Kam
– Lucas van der Kam
– Mark Kahmann
– Rosa van Leeuwenstijn

13. De Kleine Kascommissie (69 punten)
– Daan Jonker
– Eddy van der der Meijden
– Paul Brakefield
– Vincent Disselkoen

13. Ex aequo – Brabantse Wijnsociëteit 1 (69 punten)
– Berry Marinussen
– Maarten Drop
– Noël Geisen
– Peter van den Besselaar

15. Brabantse Wijnsociëteit 2 (68 punten)
– Diederick Swagemakers
– Eric Hoepelman
– Martijn de Groot
– Willem-Jan Withagen

16. Chardonja (64 punten)
– Arno Aartsen
– Demi van de Sande
– Ellen Broks
– Sherena Tempelaars

17. Wine Nerds (56 punten)
– Jos van Schaik
– Margot Boerefijn
– Marion Burger
– Steven van den Heuvel

18. De Parel van het Zuiden (53 punten)
– Jacques van Gils
– Paul de Rijk
– Stelle Barvelink
– Willem Wittebol

19. De Oude keuken (52 punten)
– Doeke van der Molen
– José van Eijk
– Linda Driebergen
– Nicoline van der Velden Erdbrink

20. Les Gents Heureux (50 punten)
– Joeri Kester
– John Dame
– Joost Heemskerk
– Reinier Persoon
– Timo Kester

21. Le cracheur de vin (47 punten)
– Daniëlle Zuiderwijk
– Jan-Jaap Altenburg
– Nadien de Visser
– Richard Dietz

22. Les roses de vignoble (43 punten)
– Alexander Boersen
– Maud Servaas
– Monique Haagmans
– Willem Hellevoort

23. DRC / De Rotterdamse Campinggasten (34 punten)
– Christian Verzijl
– Maarten Theuns
– Peter Duijn
– Unico Wilkens

24. Corsé (32 punten)
– John Nederstigt
– Margareth Nederstigt
– Hanneke van Bruggen
– Henriëtte Deurloo 

De wijnen van het NK Blindproeven 2021:

 1. Raventós i Blanc, Conca del Riu Anoia, De la Finca Vinya dels Fòssils, 2016
 2. Château de Tracy, Pouilly-Fumé, 2019
 3. A&M Quenard, Le Grand Rebossan, Chignin-Bergeron, 2018
 4. Fürst Löwenstein, Asphodill Homburg Kallmuth GG Silvaner trocken, Franken, 2014
 5. Weingut Knoll, Riesling Smaragd, Loibner Ried Loibenberg, Wachau, 2018
 6. Duckhorn Vineyards, Chardonnay, Napa Valley, 2017
 7. Vidal-Fleury, Chateauneuf-du-Pape, 2016
 8. Marqués de Cáceres, Generacion MC, Rioja, 2017
 9. Marina Cvetic/Masciarelli, Iskra, Montepulciano Abruzzo Riserva, 2016
 10. Château de France, Pessac-Leognan, 2014
 11. Steytler Kaapzicht, Pinotage, Stellenbosch, 2017
 12. Quinta Vale d. Maria, Vintage Port, 2017
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp