Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Da's Lekker...

Impressies presentatie restaurantgids Lekker500 2022
E

Met de lancering van de 2022 editie van de restaurantgids Lekker500, gaf uitgever Pijper Media gisteren het startsignaal voor een reeks nieuwe uitgaven die ons moeten leiden naar de beste, meest interessante restaurants in Nederland. In maart volgen Michelin en Gault&Millau, wellicht voorafgegaan door spin-offs zoals Proefschrift Restaurants in januari (als Wine Professional niet alsnog wordt geannuleerd) en Grootspraak. De eerste prijs is in ieder geval voor de Librije, wederom uitgeroepen tot beste restaurant in Nederland. Bij de uitreiking uiteraard veel glimlachende chefs, maar ook wat grimlachen, omdat elke rangschikking nu eenmaal een rigide kant heeft, waarbij iedere stijging wordt gezien als een beloning en elke daling ervaren als een persoonlijke afstraffing.

Gastvrij
De bijeenkomst werd gestart met de bekendmaking van de resultaten van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2021. Onder de tien genomineerden veel spanning, want de prijs geniet veel aanzien en de weg naar de finale is lastig. Uiteindelijk werd Max Oude Veldhuis van Bougainville uit Amsterdam uitgeroepen tot winnaar, nipt voor Malou Hagenaars van Alma in Oisterwijk en Koen Kuipers van ’t Nonnetje in Harderwijk.

In Capital C aan het Weesperplein in Amsterdam begeleidde Winston Gerschtanowitz de middag op prettige en professionele wijze, waarbij hij liet zien zich goed te hebben voorbereid. Alleen een opmerking over het gebruik van kaffir limoen in een cocktail met cognac van Hennesy leek hem even uit balans te brengen.

Een beperkt aantal gasten (anderen konden e.e.a. volgen via een livestream) werd getrakteerd op een 12-tal gerechtjes, die (dankzij een ingekort programma) in een moordend tempo werden geserveerd. Genoten werd van creaties van De Burgemeester, Olivijn, Senses, In den Rustwat, Villa la Ruche, Ledeboer, ROKU, Kota Radja en Famous Flavours, op verzoek vergezeld van ruime hoeveelheden Sauvignon blanc van Cloudy Bay, Champagne van Moët et Chandon of water van San Pellegrino/AquaPanna.

Anders
Over de top tien van Lekker bestaat redelijk wat consensus en er was ook berusting te horen over de top-3. Opmerkelijk was de door velen gedeelde mening dat Tribeca de eerste plaats beslist was gegund (ook door de Librije) en dat Inter Scaldes nog altijd tot de allerbeste restaurants in Nederland behoort. Beiden moesten echter de Librije voor zich dulden, wat door een ieder met gepast respect werd geaccepteerd; wat Jonnie en Thérèse Boer hebben neergezet verdient immers alle eer.  

Toch mag het niet worden uitgesloten dat de top 10 (en top 3) er volgende jaar anders uit zal zien. Er is veel beweging in de Nederlandse topgastronomie en er lijkt ook behoefte aan een andere visie van restaurantgidsen. Diverse nieuwe initiatieven zetten de gevestigde orde onder druk en dat is een goede ontwikkeling. Niemand heeft iets tegen klassiek of traditioneel, maar zodra dit ouderwets begint te worden is dat een zorgelijke ontwikkeling. Restaurants die wat dat betreft al wat langer pas op de plaats maken, zien collega’s voorbij gaan en hun plek in de top 100 innemen; stilstand is nu eenmaal achteruitgang. We kijken daarom met veel belangstelling uit naar de bevinding van Michelin en Gault&Millau en verheugen ons alvast op de Lekker500 2023.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn