Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Umberto Cesari; rijke geuren en smaken uit Romagna

Geproefd: de nieuwe jaargangen van Umberto Cesari

In 1964 kopen Umberto en zijn vrouw Giuliana Cesari hun eerste wijngaard in de heuvels bij Castel San Pietro Terme, ten zuidoosten van Bologna in Emilia-Romagna. Waar de meeste van zijn collega wijnboeren slechts anonieme bulkwijnen maken, kiest Umberto voor kwaliteitswijnen die hij zelf bottelt. Druivenrassen uit de streek zoals sangiovese, albana, trebbiano en grecchetto spelen in eerste instantie een hoofdrol, maar worden al snel aangevuld met merlot, cabernet sauvignon, chardonnay en sauvignon blanc om de internationale ambities van het bedrijf te benadrukken.

In bijna 60 jaar heeft Cesari zich ontwikkeld tot een vaste, gewaardeerde waarde in de regio en zijn ze velen tot voorbeeld waar het kwaliteitswijnen betreft. Ook de samenwerking met Universiteit van Bologna, toonaangevende bedrijven (waaronder Aston Martin, Ferrari en Lamborghini) en de ondersteuning van de sport- en kunstsector spreken velen tot de verbeelding.

Enige tijd geleden mocht ik enkele nieuwe jaargangen van de wijnen proeven en was ik opnieuw onder de indruk van hetgeen Umberto Cesari nog altijd op de markt brengt. De Liano serie is betrouwbaar, toegankelijk, breed inzetbaar, verkrijgbaar én betaalbaar, terwijl de Laurento, Tauleto en Resultum laten zien (en proeven) waarom sangiovese uit Romagna veel meer aandacht verdient.
Dit trio zijn fraaie wijnen waarbij de Laurento uitblinkt door een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding en de Tauleto modern gestileerd is en geschikt voor elke particuliere en professionele kelder. De Resultum dwingt respect af, waarbij gepaste aandacht voor het juiste moment van serveren aanbevolen is; de wijn vraagt om geduld, grote glazen en een maaltijd met smaakvolle gerechten.   

MOMA, Sangiovese Cabernet Sauvignon, Rubicone IGT, 2019
Toegankelijke, goed gemaakte wijn met een universeel en breed inzetbaar karakter.

Liano, Chardonnay Sauvignon blanc, Rubicone IGT, 2019
Fris, fruitrijk met citrus en impressies van wit fruit; laagdrempelig en voor een breed publiek.

Costa di Rose, Sangiovese Rose Rubicone IGT, 2020
Veel fraîcheur, tonen van bloemetjes in de neus en rood fruit met een kleine zoetje en wat tannine.

Liano, Sangiovese Cabernet sauvignon, Rubicone IGT, 2018
Makkelijke wijn voor altijd en iedereen; toegankelijk en vrijgevig met mooi rijp fruit en een aangename kruidigheid met wat dropperige tonen. Een wijn die John Grisham ooit zodanig aansprak dat hij hem vermeldde in éé van zijn boeken.

Laurento, Romagna Sangiovese Riserva DOC, 2018 
Sappige wijn met vulling, grip en de juiste balans tussen rijp fruit, zuren, tannine en hout. Voorbeeldige Romagna Sangiovese die velen zal aanspreken.

Tauleto, Sangiovese Rubicone IGT, 2014
Een wijn op hoog kwaliteitsniveau, nog wat ingetogen, maar met veel overtuiging en potentieel en tevens het bewijs dat er in 2014 wel degelijk mooie wijnen zijn gemaakt. Ook deze wijn heeft een moderne persoonlijkheid, waarbij de sangiovese niet van zijn Italiaanse charme heeft verloren. Afgerond met de juiste energie, ideaal voor aan tafel.

Resultum, Sangiovese Rubicone IGT, 2013
Rijk aan materie, hout en ook tannine, maar evenwichtig met de juiste zuren voor een lang leven en veel drinkgenot. Een wijn die in vele opzichten imponeert en tot de absolute top in Romagna behoort.

De wijnen van Umberto Cesari zijn in Nederland o.a. verkrijgbaar bij: Sligro

Voor meer informatie: www.umbertocesari.it

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Spread the word