Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Warre's verwarmt onze winterdagen...

Deze week gingen diverse portwijnen van Warre's 'over de tong'.

In 2020 vierde porthuis Warre’s haar 350 jarig bestaan, gebaseerd op de opening van een handelsonderneming in (o.a.) Portugese wijn door William Burgoye en John Jackson in 1670. Dit bedrijf ontwikkelde zich in de loop van de eeuwen via vererving, fusies en huwelijken tot Warre’s, het historische porthuis dat nu onderdeel is van de Symington Family Estates.

Enige tijd geleden ontving ik een doos met enkele flessen Warre’s, begeleid door een mail van  Charlotte/Charlie Schelfhout van ALICE BOWN press/PR/events (Gent, België) en verwijzend naar een bijbehorende digitale boodschap van Rob Symington: https://youtu.be/i0UvWbF1K0g

Ik proefde de wijnen deze week met veel genoegen, want winterse omstandigheden lenen zich nu eenmaal uitstekend om optimaal te genieten van een mooi glas port, waarbij hun inzet tijdens de feestdagen beslist tot buitengewoon aangename momenten zal leiden.

Geproefd werden:

Otima, 10 Years Old Tawny
Een blend van diverse jaargangen die samen het karakter van een 10 jaar oude tawny geven; een ongecompliceerde, maar warme, houtgerijpte port met tonen van karamel en gedroogde rode vruchten. Slank van structuur, toegankelijk en breed inzetbaar bij kazen, stoofvlees en (na-)gerechten met noten of als aperitief met eendenlever, zowel paté als gebakken.
Tip: Ook als het weer wat warmer is, mag deze port wat frisser geserveerd worden

Otima, 20 Years Old Tawny
Door de lagering van (gemiddeld) 20 jaar in traditionele houten vaten heeft deze port gewonnen aan breedte, diepgang en complexiteit met een fijne frisse ondertoon. Een genot om te combineren met geroosterde kastanjes, allerlei stevige kazen en rijke gerechten of gewoon zomaar, omdat hij nu eenmaal gewoon erg lekker is.  

Otima, Colheita 2006
In deze wijn de rijkdom die mooie tawny’s kenmerkt. Meer vulling en lengte dan reguliere tawny’s, het resultaat van een zorgvuldige selectie van enkele van de beste vaten uit dit oogstjaar. Mooi diep en rijk aan aroma’s van stroop, gekonfijte sinaasappel, gebrande noten, zoete specerijen en een subtiel bittertje. Waaiert breed uit in het glas en galmt lang na….

Otima, Colheita 1995
De langere lagering heeft veel toegevoegd aan de wijn, zoals een surplus aan elegantie. Veel spanning en diepgang met impressies van chocolade, crème brulée, geroosterde amandelen en gekonfijte citrusvruchten en gedroogd rood fruit. Een ultieme wijn waarvan de fles beslist heerlijk leeggesnoept wordt.    

Warre’s, Warrior Reserve Port
Deze laagdrempelige ruby onderscheidt zich van diverse  andere door een goede balans tussen zoet kersenfruit, voldoende fraîcheur en de warmte van een afgewogen aandeel alcohol. 

Warre’s, Quinta da Cavadinha Vintage Port, 2005
Overduidelijk nog aan het begin van zijn leven; jeugdig met veel sap en smaak; nog weinig ontwikkeling, nog altijd veel primaire tonen van rijp donker fruit als bramen, bosbessen en zwarte kersen. De lang aanhoudende afdronk met tannine, fraaie zuren en jeugdig fruit duiden op een fraaie toekomst.

Een deel van het assortiment van Warre’s is te koop bij Albert Heijn.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn