Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Suadela; vineuze verleiding

Interessant nieuw initiatief van Charles Laurey & Co.

Suadela was de Romeinse godin van overreding t.a.v. romantiek, verleiding en liefde. Ze verleidde Charles Laurey en zijn partners hun liefde voor wijn te combineren met zakelijke inspiraties en te integreren in een nieuwe onderneming: Suadela.

Suadela (niet te verwarren met de gelijknamige humanitaire projecten van Djénéba Gory en Anne Thibault), wil wijnen op de markt brengen waarin typiciteit centraal staat; niet alleen de specifieke kenmerken van druiven en hun terroir, maar ook de persoonlijke visie van de wijnmakers.

Geïnspireerd door de Italiaanse cultuur en haar ongeëvenaarde variatie aan regio’s en unieke wijnen, besloten ze een Collezione degli Enologi op de markt te brengen; een serie wijnen opgedragen aan- en gemaakt door enkele van de meest vooraanstaande oenologen uit Italië. De collectie omvat wijnen uit Friuli, Piemonte, Toscane, Umbrië, Lazio en Sardinië, gemaakt door de gerenommeerde consultants/wijnmakers Giuseppe (Beppe) Caviola, Riccardo Cotarella, Lorenzo Landi, Gianni Menotti, Umberto Trombelli en Paolo Vagaggini. Elk van hen werd gevraagd een wijn te kiezen waar ze een bijzondere band mee hebben, wijnen waarin hun origine en persoonlijkheid reflecteren en waarmee ze nu eens zelf op de voorgrond staan in plaats van de wijnbedrijven waarvoor ze werken.

Het is niet verwonderlijk dat de betreffende oenologen voor bijzondere regio’s, druivenrassen of wijnen kozen. Zo koos Riccardo Cotarella voor een grensoverschrijdende blend voor een wijn van druiven uit Lazio, Umbrië en Toscane, terecht een ‘Rapsodia in Rosso’; genoemd. Paolo Vagaggini maakte een wijn van de befaamde sangiovese; niet uit Montalcino, maar uit het nabij gelegen en nog niet zo bekende Montecucco. Opvallend genoeg maakte Giuseppe (Beppe) Caviola geen dolcetto, maar een Barolo, uiteraard met een hoofdrol voor de nebbiolo. Ook Gianni Menotti bleef met zijn wijn dichtbij de essentie de streek waar hij zo aan verknocht is: Friuli, zoals de Sardijnse Cannonau van Lorenzo Landi eveneens een logische keuze was. Umberto Trombelli maakte een blend van sangiovese met merlot uit de regio Montepulciano, een combinatie van traditie en innovatie.

Voor alle wijnen geldt dat het kleine producties van circa 2000 flessen betreft, veelal een selectie van slechts enkele vaatjes of cuvées, meestal van specifieke wijngaarden en allemaal speciaal voor deze wijnen uitgezocht door de meesters zelf. Suadela heeft allerlei wijnen geproefd om uiteindelijk die wijnen te selecteren die het beste bij hun visie en clientèle past. Ook voor de komende tijd zijn al verschillende wijnen geproefd en binnenkort worden definitieve beslissingen verwacht, waarbij ze zich graag laten adviseren door Cees van Casteren MW.   

Tijdens een aangename lunch in restaurant Bridges mocht ik de huidige selectie proeven en alvast kennismaken met een aantal wijnen die wellicht in de nabije toekomst worden uitgebracht. Al pratend over mogelijke toekomstige uitgaven, werd de conclusie gedeeld dat Suadela een zeer interessant project is, zeker als nog meer wordt gericht op bijzondere druiven en hun streken. Sangiovese uit andere regio’s dan de bekende in Toscane, zoals bijvoorbeeld uit Romagna, maar ook sagrantino uit Umbrië, aglianico uit Basilicata, gaglioppo uit Calabrië of fraaie vermentino’s uit Ligurië, waar ook zeer interessant rood vandaan komt. En als men voor nebbiolo kiest, dan graag die uit Alto Piemonte etc. etc. Ook de Etna werd nog genoemd, maar dat is naar mijn mening minder interessant voor Suadela. De kracht van Suadela ligt vooral in het aanbieden van, qua verkrijgbaarheid, weliswaar exclusieve, maar tegelijkertijd minder commerciële wijnen. De markt voor bijzondere cuvées is zeer interessant en het biedt de Suadela en haar wijnmakers de kans om meer ‘out of the box’ te denken en te werken. Meer van hetzelfde lijkt me niet de beste keuze.

De wijnen:

Caviola, Barolo DOCG, 2016
Een keurige, slanke wijn met een speels en elegant karakter; loepzuiver en goed gemaakt met de juiste balans tussen fruit en hout en een mooie, gemiddelde structuur en lengte en nu al heel aangenaam. Persoonlijk had ik het spannender gevonden als gekozen was voor een andere druif dan de nebbiolo (zoals een dolcetto), maar verkoop/marketingtechnisch is een Barolo een begrijpelijke keuze en aan de wijn mankeert helemaal niks. 

Cotarella, Rapsodia in Rosso VdT (2017)
De syrah uit Latium (50%), merlot uit Umbrië (30%) en sangiovese uit Toscane (20%) geven een zachte, rijpe, gulle wijn met een mooi smaakgehalte en de nodige tonen van donker fruit, honingdrop en tabak met wat houttannine in de afdronk. Een universele wijn waarvan het (uiteraard) lastig is de herkomst te benoemen 😉

Landi, Cannonau di Sardegna DOC, 2015
Mondvullend, genereus, warm en kruidig zoals we van een geslaagde cannonau mogen verwachten. Landi heeft een fraaie wijn gemaakt die heel kenmerkend is met veel sap, smaak, materie en lengte; een echte charmeur, maar mét diepgang en een uitstekende balans. Een ‘doe-maar-die-maar’ wijn.

Menotti, Friuli Colli Orientali Bianco DOC, 2016
Een blend van druiven die uitstekend gedijen in Friuli; friulano (28%), sauvignon blanc (30%), pinot bianco (40%) en riesling rennano (2%). Een blend met een overwegend fris karakter, ziltig en kruidig (verse tuinkruiden) met een zachte, soepele aanzet en vooral anijsdrop in de finale. Een aangename, vriendelijke, soepele wijn voor de (naar mening) middellange termijn.

Trombelli, Toscana Rosso IGT, 2016
De gelijke delen sangiovese en merlot uit de regio Montepulciano met een langere houtrijping (24 maanden tonneaux en 12 maanden in vaten van 1000 liter) hebben een wijn opgeleverd in een mondiale stijl met veel warme, zachte tonen van rijp fruit (aardbeien) waarbij de merlot de boventoon voert. Het rijpe fruit komt heel soepel over en smaakt vooral nu erg prettig.

Vaggagini, Montecucco Sangiovese Riserva DOCG, 2015
De wijn die misschien wel de meest indruk op me maakte door de fraaie combinatie van vulling en elegantie. Een typische Montecucco, de streek waar de sangiovese fraai rijpt en finesse en complexiteit combineert met een rijke structuur en veel fraîcheur. Een heel erg fijne wijn.

 

Op de website van Suadela veel extra informatie en video’s over de wijnmakers en hun wijnen.

Suadela wordt in Nederland vertegenwoordigd door Colaris in Weert.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Spread the word