Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Hic et Nunc

Oude waarden, nieuwe impulsen.

Hic et Nunc
De nodige tijd geleden ontving ik van Stefano Gervasino, general manager van Cantina Hic et Nunc, twee flessen wijn om te proeven. Het betrof een tweetal barbera’s uit de portfolio van het domein dat daarnaast ook andere typische Piemontese wijnen maakt. Niet bepaald alledaags zijn een mousserende barbera en grignolino en ook deze hoop ik binnenkort te mogen proeven (net als de verschillende grappa’s).

Rosolen
Hic et Nunc is eigendom van de familie Rosolen, oorspronkelijk afkomstig uit Bergamo, die het circa 100 hectare grote domein in 2012 kochten. Het woonhuis in traditionele bouwstijl werd omgevormd tot het resort Ca’dell’ebbro en ook een nieuwe kelder werd aangelegd, deze strak vormgegeven en voorzien van alle gemakken en materialen om kwaliteitswijnen te maken.

Monferrato
Gelegen tussen Vignale en Frassinello in de Monferrato heuvels ten oosten van Asti vinden we 20 hectare wijngaarden aan met 7 druivenrassen, waaronder barbera, grignolino, dolcetto en cortese, sinds kort aangevuld met nebbiolo, freisa en baratuciat.

Wijngaarden
Elk druivenras staat op de voor hen meest gunstige percelen, waarvan er 9 worden onderscheiden op grond van leeftijd (sommige planten zijn 40 tot wel 100 jaar oud), ligging en een bodem die varieert met meer of minder delen witte of rode klei, mergel en kalksteen.

Vinificatie
In de kelder vinden we roestvrijstalen tanks voor de gisting (en lagering) en tonneaux van Frans eiken voor de rijping, waarvan het aandeel zo veel mogelijk wordt beperkt want men prefereert de expressie van de druif en zijn terroir boven aroma’s van hout.

Hic et Nunc (Latijn voor ‘hier en nu’) richt zich op authentieke Piemontese druivenrassen en een ‘ingetogen’ vinificatie. De wijnen zijn modern gestileerd met de nadruk op de pure expressie van het fruit en niet gedomineerd door kracht en massa. Ook het resort, geschikt voor zowel zakelijke evenementen (zoals recentelijk een seminar over de grignolino i.s.m. professor Anna Schneider and journalist  Paolo Massobrio) als bruiloften, partijen en concerten straalt eveneens een zekere rust uit; mooi vormgegeven, maar altijd discreet. Het gaat bij Hinc et Nunc meer om de inhoud met de juiste balans tussen oude waarden en nieuwe impulsen.

De geproefde wijnen:

Femminile Singolare, Barbera del Monferrato, 2017
100% Barbera, vinificatie en lagering in RVS
Fris en toegankelijk met mooie, zuivere fruittonen van rode en donkere kersen en bessen; fijne zuren maken de wijn opwekkend en verteerbaar, sappig en smaakvol met wat accenten van kruiden in de afdronk; toegankelijk en smaakvol.
14% alcohol  

Monumento, Barbera del Monferrato Superiore, 2017
100% Barbera, na de gisting en weking in RVS, een opvoeding van 12 maanden in RVS en 15 maanden in tonneaux.
Een geheel andere benadering die aangeeft hoe veelzijdige de barbera is. Zeer rijk en met veel concentraat en een behoorlijke dosis hout, hetgeen de wijn een brede structuur geeft en zeer geschikt maakt voor rijkere gerechten en stevige kazen. Een wijn gebouwd op de toekomst. 
14% alcohol

Voor zover bekend wordt Hinc et Nunc nog niet vertegenwoordigd in Nederland.

Voor meer informatie, klik hier

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Spread the word