Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

HARAS DE PIRQUE

Antinori in Chili.

Met ruim 635 jaar ervaring hoef je de Italiaanse familie Antinori niet meer te vertellen hoe je een wijnbedrijf moet runnen. Desalniettemin kent de organisatie net als elke onderneming haar uitdagingen, inclusief de noodzaak om zich voor te bereiden op de toekomst. Consolidatie is daarbij een woord dat niet gebruikt wordt door de Antinori’s; liever richten ze zich op beter, meer en groter.

Antinori
Het assortiment met Italiaanse wijnen van Antinori is indrukwekkend, met domeinen in o.a. Toscane (daar waar het allemaal begon), Piëmonte, Umbrië en Apulië, maar wat ze buiten Italië presteren, verdient eveneens veel respect. Zo produceren ze momenteel wijnen in de Verenigde Staten (Washington en Californië), Hongarije, Roemenië, Malta en….. Chili.

Haras de Pirque
In 2002 maakten ze kennis met Haras de Pirque in de Chileense Maipo Valley (zo’n 30 km te zuiden van Santiago) en maakten er al snel een eerste wijn, de Albis. Aan de wieg van deze wijn (en vele andere) staat Renzo Cotarella, niet alleen hoofd wijnmaker van Antinori, maar sinds 2005 ook de CEO. Hij staat het lokale team bij met zijn ruime kennis en ervaring om er een reeks fraaie Chileense wijnen te maken met een Antinori-accent.

Biologisch
Haras de Pirque telt 600 hectare, waarvan 20% in gebruik is voor wijnbouw en de meeste wijnstokken al in 1992 werden aangeplant. Aan de voet van de Cordillera de Los Andes staan sinds die tijd voornamelijk cabernet sauvignon, carménère, chardonnay en sauvignon blanc. De naam van het domein verwijst naar de nabijgelegen stoeterij, waar al sinds 1892 volbloeden wordt gefokt. Ook de bouw van de wijnkelder en kantoren in een hoefvorm is een eerbetoon aan deze oudste fokkerij in Chili. De ‘cantina’ is op een heuvel gebouwd om optimaal gebruik te maken van de zwaartekracht, waarbij duurzame technieken zijn geïntegreerd en biologische praktijken sinds 2016 resulteren in biologisch gecertificeerde wijnen.

Respect
De dagelijkse gang van zaken is in handen van wijnmaker Cecilia Guzman Arriagada en zoals elke wijnmaker ter wereld wil ze dat het respect voor haar medewerkers en terroir terug te proeven zijn in de wijnen. Of dit alleen maar bij woorden blijft, mocht ik proefondervindelijk vaststellen. Importeur Wine & Spirits voorzag me van de nodige proefflessen die ik uiteraard met veel plezier ontving en met genoegen op een positief kritische wijze proefde.

Commercieel
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de wijnen zijn zonder enige twijfel keurig. Goed gemaakt, Chileens met een mondiaal accent in de commerciële stijl die alle wijnen van Antinori kenmerkt. Commercieel klinkt misschien goedkoop, maar dat zijn de wijnen in kwalitatief opzicht beslist niet. In dit geval betekent commercieel vooral zeer goed gemaakt en vormgegeven naar het palet van veel wijnliefhebbers over de hele wereld. Breed inzetbaar en aantrekkelijk voor een zeer grote groep consumenten dus, die er uitgebreid van kunnen genieten, al dan niet in combinatie met een mooi menu in de horeca of thuis.

Betrouwbaar
Ik ken de familie Antinori al heel lang (Albiera Antinori was één van de speciale gasten op mijn 25-jarig jubileum) en ben diep onder de indruk van hetgeen ze wereldwijd betekenen. Er zijn maar weinig families die zoveel hebben toegevoegd aan de internationale wijnwereld als de Antinori’s. Wat mij betreft passen de Chileense wijnen perfect in hun portfolio, niet alleen qua stijl, maar ook in kwalitatief opzicht. Antinori bedient de wijnwereld met een breed assortiment zeer betrouwbare wijnen, velen zeer betaalbaar, sommigen in hogere prijsregionen. De wijnen van Haras de Pirque bedienen verschillende doelgroepen, want een deel van de wijnen is zeer toegankelijk en aangenaam geprijsd, andere bezitten meer inhoud en lengte en vragen een iets grotere investering. Al met al bieden alle wijnen een prima prijs-kwaliteit verhouding en bieden ze veel proefgenot.

Albaclara, Sauvignon Blanc, Leyda Valley, 2020
De naam verwijst naar de zonsopgang die druiven uit de regio Leyda al vroeg beroert. De vinificatie is recht-toe-recht-aan, in RVS met circa 2 weken ‘sur lie’ voor wat extra structuur. Het resultaat is een strakke, stuivende wijn met impressies van limoen en ook wat tropisch fruit; gelukkig niet te groen, want dat zou onrijp fruit betekenen. De wijn is aangenaam fris en heel gemakkelijk; technisch perfect met een gemiddelde structuur en lengte; breed inzetbaar en bedoeld om de fruitige aroma’s jong te genieten.
13,5%; prijsindicatie € 10,95

Chardonnay, Casablanca Valley, 2020
Geen verrassingen hier, maar een wijn die wel voldoet aan alle verwachtingen. Een universele chardonnay met voldoende fraîcheur ten opzichte van de (gedeeltelijke) vinificatie in hout. Evenwichtig en sappig met een goed smaakgehalte.
13,5%; prijsindicatie € 10,95

Reserva de Propiedad, Maipo Valley, 2018 (biologisch)
Een blend van cabernet sauvignon, carmenère en syrah met een opvoeding van 6-8 maanden in kleine houten vaatjes van Frans eiken. De aroma’s doen uiteraard vooral aan donker fruit denken, aangevuld met tonen van chocolade, tabak en verse tuinkruiden. De tanninestructuur is zacht, de zuren voldoende aanwezig voor een makkelijke, elegantere stijl wijn die velen zal bekoren.     
13%; prijsindicatie € 10,95

Hussonet, Cabernet Sauvignon, Gran Reserva, Maipo Valley, 2018 (biologisch)
85% Cabernet sauvignon, aangevuld met 11% carmenère en 4% merlot en een lagering van 12 maanden in barriques van Frans eiken en een zelfde periode in fles. Vernoemd naar één van de beroemdste hengsten van de fokkerij. De wijn is een klassieke Chileense cabernet met rijp donker fruit en wat extra aroma’s en vulling van de carmenère en merlot met accenten van tabak en koffie van de houtrijping. Toegankelijk, breed en vullend met de juiste balans; een glas dat velen ‘lekker’ zullen vinden en is dat niet (doorgaans) de bedoeling van wijn?
14%; prijsindicatie € 15,95

Galantas, Cabernet Franc, Gran Reserva, Maipo Valley, 2018 (biologisch)
Hier een hoofdrol voor 85% cabernet franc, ondersteund door 15% carmenère, separaat vergist en 14 maanden gelagerd in nieuwe barriques van Franse eiken. Dat de cabernet franc ook in Chili goede resultaten geeft, mag geen verrassing worden genoemd. Het klimaat is er voorbeeldig en onrijpe tonen zijn er vrijwel onbekend tenzij iemand echt niet begrijpt hoe je druiven moet telen. Cabernet wint wereldwijd aan populariteit omdat de klimaatverandering deze druif eerder helpt dan geweld aandoet. De wijn barst van het rijpe fruit, heeft een stevige structuur met veel sap en lengte en een warme gloed inde afdronk; sappig met een goede balans tussen rijp fruit, voldoende zuren en decent houtgebruik. Een zeer goed gemaakte, serieuze wijn waarmee je iedereen op aangename wijze kunt verrassen.
14,5%; prijsindicatie € 27,95

Albis, Maipo Valley, 2016
Selectie van 81% cabernet sauvignon en 19% carmenère uit de oudste wijngaarden met een langere weking (circa 20 dagen) en lagering van 18 maanden in barriques van Frans eiken. Een belangrijke wijn met een rijke structuur, weelderig zonder wulps te worden, veel rondeur met een overduidelijk Chileens accent door veel rijp fruit en rijpe tanninestructuur en een perfect balans met de levendige zuren. Complexe aroma’s doen aan zowel rijp donker fruit denken als aan koffie, cacao, tabak en laurierdrop. Een wijn met lengte en inhoud; een raspaard.  
14%; prijsindicatie € 47,95

De wijnen van Antinori worden in Nederland vertegenwoordigd door Wine & Spirits en zijn breed verkrijgbaar in zowel de horeca als de detailhandel, o.a. in de diverse winkels van Gastrovino.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn