Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

ONWINE

De toekomst van de wijnhandel?

In de reeks artikelen ‘Wijn nu en straks’ die ik in 2021 publiceerde, stond voor mij 1 ding centraal: de wankele positie van de gevestigde orde (zowel producenten, importeurals persen dan vooral hun moeite om te anticiperen op een veranderende wijnwereld. De zeer recente aanvaring van Neleman Wines met de KVNW is daar een duidelijk voorbeeld van; niet samen vooruit, maar hakken in het zand en elkaar bestoken met argumenten waarvan het onduidelijk is of ze uiteindelijk iets opleveren 

Same old song…
Al jaren horen we alle professionals roepen dat het anders kan, moet en zal, waarna iedereen weer over gaat tot de bekende orde van de dag; met je mandje wijn langs de deuren van restaurants, grijze, witte oude mannen die aan een tafel over wijn zitten te zeuren, beurzen, proeverijen en wijncompetities zonder al teveel toegevoegde waarde, wijnwinkels waar niks te beleven is en eindeloze reeksen selfies zonder enige zinvolle informatie met gesponsorde wijnen van (soms amper geklede) bloggers.
 

New age
In de tussentijds zien we maar enkele partijen die wél vernieuwende initiatieven zijn gestart, zoals ONWINE. Deze organisatie speelt enerzijds in op de behoefte van wijnboeren om zich (ook) in Nederland te profileren, zonder ‘last‘ te hebben van een importeur en anderzijds op de wens van wijnliefhebbers om heel gemakkelijk met wijnen in aanraking te komen die hier geen importeur hebben.
 

Geen gezeur
De service van ONWINE is vooral interessant voor kleinere producenten en liefhebbers van bijzondere wijnen zonder last te hebben van grote marges of volumes. De wijnboeren bepalen het aanbod en de prijzen en versturen de wijnen rechtstreeks vanuit Italië naar de eindgebruiker. Daarnaast heeft ONWINE ook een sociale functie door wijnboeren en particuliere liefhebbers direct met elkaar in contact te brengen, o.a. via een eigen pagina op hun website. ONWINE zorgt dat de communicatie en transacties soepel verlopen, inclusief de noodzakelijke afdracht van accijnzen! Levering is al mogelijk vanaf 6 flessen en al bij 12 flessen vervallen zelfs de verzendkosten.  
 

ONWINE biedt de avontuurlijke wijnliefhebber ook een abonnement aan, waarbij tegen een vast, gereduceerd tarief iedere maand een doos met zes wijnen van een wijnboer worden gestuurd. De ‘Wijnboer van de maand’ voorziet de wijnen van een toelichting via een ‘online tasting’ waarbij het verhaal, de karakteristieken en de smaken van iedere wijn in beeld worden gebracht. ONWINE is daardoor geen reguliere importeur of wijnwinkel, maar meer een soort platform waar producenten en wijnliefhebbers elkaar op een moderne wijze treffen en rechtstreeks zaken kunnen doen. Men heeft al contact met een groep Italiaanse wijnhuizen, maar in principe is handel met elk land, elke streek en elke wijnboer mogelijk.  

Ik mocht een aantal wijnen uit het assortiment proeven en maakte kennis met enkele leuke wijnen. Niet alle wijn maakte een geweldige in druk op me, maar op elke wijnpotje past wel een dekseltje en wie ben ik om tegen iemand te zeggen dat hij of zij een bepaalde wijn niet lekker mag vinden 😉 

Alessandro Motta, Lazzardo, Vino Bianco, 2019 
Ik was bijzonder gecharmeerd van deze droge moscato. Hij is loepzuiver, heeft een mooie vulling en is uitdagend door zijn aangename aromatische karakter en droge stijl. Een verrassend aperitief en leuke begeleider van frissere en ook rijkere salades met bijvoorbeeld levertjes of spekjes. 

Eredi Canonica Cav. Cesare, Langhe Arneis DOC, 2019   
Een keurige Arneis voor iedereen en alledag. 

Eredi Canonica Cav. Cesare, Birbetta, Langhe Rosato DOC, 2019   
Een rosé met ‘bite’, niet alleen voor de zomer op het terras, maar ook in andere jaargetijden met smaakvolle hapjes en gerechten, o.a. vis van de gril. 

Cascina Garitina, Vera, Piemonte Rosso DOC, 2019 
Eigenaar Gianluca Morino zoekt altijd naar nieuwe mogelijkheden om zijn wijnen te verbeteren. Zo werkt hij sinds enige tijd met een nieuw soort schroefdop, de ‘Korked’ waarvan de mate van doorlaatbaarheid van zuurstof kan worden afgestemd op de specifieke behoefte van individuele wijnen. De Vera is een blend van barbera, dolcetto en merlot en gebaat bij het accentueren van de fruitaroma’s. De wijn is fris, zeer fruitrijk en levendige en muti-inzetbaar. 

Cascina Garitina, 900/NeuvSent, Nizza DOCG, 2016  
Uit andere hout gesneden is de 900/NeuvSent, een barbera uit de regio Nizza, daar waar enkele van allermooiste barbera’s worden gemaakt. Een wijn van een geheel andere orde dan de meeste barbera’s, want deze is zeer rijk aan materie, krijgt een behoorlijke dosis hout mee en komt met 16% alcohol ook wat dat betreft ’niks te kort’. Een wijn voor belangrijke momenten en rijke gerechten.       

Cordara, Freisa d’Asti DOC, 2018 en 2016 
Ik mocht 2 jaargangen proeven om de ontwikkeling van de wijn te ervaren. De freisa is geen subtiel druifje en wijnen van deze druif hebben inderdaad wat tijd nodig om de tanninestructuur te temmen. De 2016 presenteerde zich wat rustiger, maar ook aan de 2018 mankeert niks, zeker niet als je van wat steviger typen wijnen houdt. 

Viotti, Albarossa, Piemonte DOC, 2015 
Nog zo’n druif/wijn die niet echt in de categorie ‘elegant’ past, maar door zijn brede geschouderde karakter wel zeer smaakvol en goed inzetbaar is in de gastronomie. Zoek daarbij niet naar subtiele gerechtjes, maar combineer hem met porchetta of vlees van de bbq zoals lamskoteletjes met serieuze hoeveelheden knoflook, tijm en rozemarijn. 

Voor meer informatie over ONWINE, klik hier 

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn