Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

EMOZIONI DAL MONDO: MERLOT E CABERNET INSIEME

In oktober mocht ik deelnemen aan een toen voor mij nog onbekende competitie, gericht op wijnen met cabernet en merlot in een hoofdrol. Het evenement is gebaseerd op de aanwezigheid en promotie van deze druivenrassen in de wijngaarden nabij Bergamo in de regio Lombardije en wordt sinds 2005 georganiseerd door de Vignaioli Bergamaschi en het Consorzio Tutela Valcalepio in samenwerking met het Centro Studi Assaggiatori in Brescia, de Katholieke Universiteit van Piacenza en Sergio Cantoni, oenoloog en supervisor/directeur van het evenement.

OIV-erkend
Met de competitie wil de regio de kwaliteit van de wijnen uit (o.a.) de DOC Valcalepio benadrukken door ze te vergelijken met soortgelijke wijnen uit andere landen en regio’s. Tijdens een het driedaagse evenement werden de wijnen geproefd door een internationale jury, alles volgens het door de OIV (Organisation International de la Vigne et du Vin) erkende reglement. De 56 juryleden proefden in totaal 220 wijnen uit 18 landen en kenden aan de beste wijnen scores toe van 87,38 tot 91,75 punten, goed voor 56 gouden medailles en 15 persprijzen.

Bergamo
Naast de wedstrijd was er voldoende tijd om de regio beter te leren kennen, niet alleen de wijnbedrijven, maar ook de rijke cultuur van o.a. Bergamo. Dwalend door de la Città Alta is het onmogelijk om niet onder de indruk te raken van deze prachtige stad, in de loop van de eeuwen en gevormd door o.a. de Etrusken, Kelten, Romeinen, Lombarden en Venetianen. Bergamo bezoeken is een absolute aanrader en ik hoop er later dit jaar weer naar terug te keren om mijn ervaringen te delen met leden van de Verenigde Vinologen Nederland als we op reis door Lombardije gaan.


Valcalepio DOC
Heel wat jaartje geleden werd ik op harde en pijnlijke wijze geconfronteerd met het feit dat ik niet alle Italiaanse wijnen kende (en ook nu nog niet allemaal ken). Maatje Guus van Ottterloo vroeg me namelijk tijdens een bezoek aan de Vinitaly wat ik van Valcalepio wist en ik moest bekennen dat ik er nog nooit van gehoord had. Daarna heb ik me er uiteraard in verdiept om de schade en schande wat te beperken en de uitnodiging om de regio te bezoeken en er de wijnen te proeven voor, tijdens en na de competitie, nam ik dan ook met genoegen aan.

Cabernet en merlot
In het verleden (de geschiedenis van de wijnbouw gaat er terug tot de Romeinse tijd, zo blijkt uit geschriften van o.a. Plinius de Oudere) werden de wijnen in de regio gemaakt van lokale, inheemse druivenrassen, maar na de phylloxera plaag phylloxera (vanaf 1886) werden velen vervangen door bekende Franse druivenrassen. Opvallend genoeg bleken de wijnen van deze rassen beter en meer gewaardeerd dan voorheen en raakte men langzaam maar zeker overtuigd van de toegevoegde waarde van niet alleen cabernet en merlot, maar ook van pinot noir, pinot blanc, pinot gris en chardonnay. De circa 900 hectare aan wijngaarden tussen de rivier de Adda en het Meer van Iseo wordt nu gedomineerd door deze druivenrassen, aangevuld met een regionale specialiteit, de Moscato di Scanzo (een blauwe variant van deze aromatische druivenfamilie en enkele andere rassen, waaronder kruisigen ontwikkeld door Luigi Manzoni.

Meer informatie over de competitie: zie http://www.emozionidalmondo.it/it/

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Spread the word