Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Nieuwe wijnen van Domaine de la Romanée-Conti

Te gast in de residentie van Zijne Excellentie Luis Vassy, Ambassadeur van Frankrijk in Nederland, werden op dinsdag 5 juli twee nieuwe wijnen van het befaamde wijnhuis Domaine de la Romanée-Conti (DRC) gepresenteerd door wijnimporteur Le Vin en direct uit Delden.

Prestigieus
Eigenaar Henk Maas koos bewust voor deze prestigieuze omgeving, want DRC beweegt zich doorgaans alleen in de beste kringen, bevestigd door de aanwezigheid van deze wijnen in een zeer beperkt aantal toprestaurants in Nederland. Geproefd werden de de eerste jaargang van de 2019 Corton Charlemagne Grand Cru en de negende Vosne-Romanée Duvault-Blochet, eveneens uit 2019. Dat DRC een Corton Charlemagne op de markt zou brengen was al enige tijd bekend, want in 2018 werden enkele percelen (A140, 141, 142 & 144 in Aloxe-Corton en AL 353 & 355 in Pernand-Vergelesses om precies te zijn) van deze cru qua beheer overgenomen van ‘grootgrondbezitter’ Bonneau du Martray, ooit eigenaar van > 24 ha.

Positief en…..
Corton-Charlemagne is niet onomstreden als Grand Cru-terroir. Te vaak halen de wijnen niet het niveau dat je van wijnen van € 100,00 tot € 2500,00 per fles mag verwachten. De Grand Cru is wellicht te groot (> 57 ha) voor een homogeen kwaliteitsniveau en misschien dat Karel de Grote er weliswaar liever witte druiven zag dan blauwe (het uiterlijk van zijn baard was meer gebaat bij witte wijnen), maar is de chardonnay toch niet de beste druif voor alle percelen. Het zijn argumenten waarover de meningen uiteenlopen, maar wel gebaseerd op ervaringen die niet altijd even positief zijn, ondanks grootse wijnen van o.a. Vincent Girardin, Bonneau du Martray, Coche-Dury en Leroy.

Exclusief
De bijna 3 ha aan Corton-Charlemagne wijngaarden die DRC nu in beheer heeft (Bonneau du Martray blijft eigenaar), leverden in 2019 ‘slechts’ 9110 flessen op; niet heel weinig, maar onvoldoende om aan de wereldwijde vraag naar deze wijnen te voldoen. Om te voorkomen dat de flessen in een circuit terecht komen met speculanten en hun cliënten die vaak meer gericht zijn op het etiket dan op de wijn zélf, zijn met DRC specifieke eisen t.a.v. de distributie overeengekomen. De wijn wordt in Nederland uitsluitend in 24 toprestaurants verkocht en daar dan alleen onder bijzondere voorwaarden. Zo is er een maximum prijs geadviseerd en afgesproken dat de wijn alleen per tafel van minimaal 4 gasten wordt geschonken en dan maximaal 1 fles om meer liefhebbers te kunnen bereiken. Ook voor de schaarse Vosne-Romanée Duvault-Blochet 1er cru 2019 (slechts de 9e release sinds 1999) gelden deze voorwaarden.

Karakter
Beide wijnen tonen veel karakter waarbij de Corton Charlemagne de weelde en macht van de betreffende Grand Cru percelen op voorbeeldige wijze combineert met een finesse en diepgang die moeilijk te overtreffen is. Elegantie, kracht en lengte gaan hand in hand; de balans tussen hout, zuren en rijp fruit voldoet aan het streven naar perfectie van Domaine de la Romanée-Conti.
De 1-er Cru Vosne Romanée Cuvée Duvault Blochot (vernoemd naar Jacques-Marie Duvault Blochet, voormalig eigenaar van het domein) is nu al schandalig mooi en verlangt naar een aanpassing van de voorwaarden om van de deze wijn aan tafel slechts 1 fles te mogen genieten. De wijn is weliswaar gemaakt van druiven die niet zijn geselecteerd voor individuele Grand Cru’s (Richebourg, La Tâche, Romanée-Saint-Vivant en Échezeaux), maar het feit dat het een blend is die alleen in specifieke jaren wordt gemaakt, staat garant voor een unieke wijn op topniveau.

Met deze wijnen bevestigt DRC zijn toppositie in de regio en verwacht wordt dat de wijnen uiteindelijk ook daadwerkelijk terecht komen bij échte liefhebbers, maar dan wel diegenen onder hen die ‘iets meer‘ te besteden hebben uiteraard… ;-)   

De wijnen worden geschonken bij:

 • Aan de Poel **
 • Broederenklooster
 • Café Parlotte
 • Ciel bleu **
 • De Bloemenbeek *
 • De Bokkedoorns **
 • De Groene Lantaarn **
 • De Lepelaar
 • De Librije ***
 • De Lindehof **
 • Fitzgerald *
 • Flore **
 • Het Roode Koper *
 • In den Doofpot
 • Inter Scaldes ***
 • Joelia by Mario Ridder *
 • Kasteel Heemstede *
 • ONE *
 • Rantree *
 • Savarin
 • ’t Spiehuis
 • TRIBECA **
 • Vista *
 • Zarzo *

Met dank aan: Le Vin en direct, fotograaf Eelco van Wieringen, Michel Lainé van Business France en restaurant @kom_eten, die de buitengewoon smakelijke lunch verzorgde.

 

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Spread the word