Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Dossier Bulgarije; het historische, maar veelal onbekende, onbegrepen en ondergewaardeerde wijnland.

De laatste jaren kom ik met een zekere regelmaat in Bulgarije, waar ik me dan met genoegen laat verrassen door geweldige wijnen van getalenteerde wijnmakers uit dit historische wijnland.

In het zuidoosten van Europa, grenzend aan Roemenië, Servië, Noord-Macedonië, Griekenland en Turkije, ligt het historische wijnland Bulgarije. Met iets meer dan 110.000 km² is het ruim 2,5 keer zo groot als Nederland, maar het telt minder dan de helft van het aantal inwoners. Een kwart van 7 miljoen Bulgaren woont in de hoofdstad Sofia en dit aandeel neemt alleen maar toe. Andere belangrijke steden zijn Varna, Roese, de havenstad Boergas en Plovdiv, deze laatste in 2019 niet zonder reden de culturele hoofdstad van de EU. Naast een ongekend rijke historie en veel natuur, vinden we er een enorm potentieel voor geweldige wijnen dankzij een nieuwe generatie zeer getalenteerde (vaak vrouwelijke) wijnmakers. Naar aanleiding van enkele bezoeken en workshops voor o.a. de Verenigde Vinologen Nederland, een redelijk uitgebreid dossier over dit fascinerende wijnland.  

Geschiedenis Bulgarije:
In de rotsformatie Belogradchik met het fort Kaleto en de grotten Magura en Kozarnika, zijn de oudste overblijfselen (incl. muurschilderingen) gevonden van de moderne mens in Europa en ze duiden op bewoning die zeker 45.000 jaar teruggaat. De regio rond het huidige Plovdiv werd al zeker 8000 jaar geleden bewoond en de stad zelf werd al 6000 jaar geleden genoemd. Daarmee is Plovdiv de 2e oudste stad in Europa na Athene en behoort het tot de top 10 van oudste steden ter wereld, een ranglijst aangevoerd door Damascus dat 11.000 jaar oud is. Van circa 2000 tot 500 v.Chr. heersten de Thraciërs en zij lieten naast prachtige monumenten verschillende gouden schatten na die tot de grootste en mooiste ter wereld behoren. Ondanks overheersingen door o.a. de Perzen, Byzantijnen, Turken en Russen, heeft Bulgarije altijd zelfstandig willen zijn. Dat leidde in de geschiedenis o.a. tot het uitroepen van het 1e en 2e Bulgaarse Rijk, in 1908 tot een Onafhankelijk Koninkrijk onder koning Boris III en uiteindelijk in 1989 tot de huidige Democratische Staat.

Wijnbouw, geschiedenis:
Aangenomen wordt dat de Thraciërs historische druivenrassen als de Pamid al 6000 jaar geleden gebruikten voor wijn die o.a. werd ingezet tijdens godsdienstige rituelen om de Goden te kunnen bereiken. Zagreus (de Griekse God Dionysos) werd door de Thraciërs aanbeden als God van wijn en blijheid. Zowel Homerus als Plinius de Ouderen schreven over Bulgaarse wijnen en ook in de eeuwen daarna was wijn een onderdeel van de Bulgaarse cultuur, getuige een afbeelding waarop de Bulgaarse monarch Khan Krum wijn drinkt uit schedel Byzantijnse Keizer Nicephorus I en verhalen van de Franse ridder Gofrois de Villardouaine over excellente wijnen uit Assenovgrad. In de 18e eeuw nam de productie sterk toe en werd Bulgaarse wijn in aanzienlijke hoeveelheden geëxporteerd. Rond 1919 is het wijngaardareaal echter afgenomen van 100.000 tot 45.000 ha, het gevolg van de phylloxera-ramp die heel Europa teisterde. Grootschalige initiatieven daarna leiden tot het herstel van de wijnbouw en in 1938 is het weer op het pre-phylloxera niveau. Vanaf dat moment neemt de productie nog verder toe door de nationalisatie en industrialisatie van de wijnbouw onder het communistisch bewind (Vinprom) en de focus op export naar Rusland en landen van het Oostblok. Dat is ook de tijd dat diverse nieuwe druivenrassen worden ontwikkeld, primair gericht op hoge productie. In 1980 telt Bulgarije 200.000 ha aan wijngaarden en is het de 2e grootste wijnproducent ter wereld. Lage productiekosten, hoge opbrengsten en gulle subsidies van de Bulgaarse overheid zorgen ervoor dat Bulgaarse cabernets en merlots in veel Europese supermarkten aanwezig zijn en de Bulgaarse Cabernet Sauvignon van Sainsbury’s is dan zelfs meest verkochte wijn in het Verenigd Koninkrijk.

Wijnbouw, renaissance
Door het einde van het communistisch bewind, start rond 1990 de privatisering van grondbezit en vindt een omslag plaats van een nationale wijnindustrie met grote coöperaties naar kleine private ondernemingen. Probleem is dat de meeste wijngaarden nu veel eigenaren hebben; in Bessa Valley zijn de 300 ha aan wijngaarden in bezit van circa 600 eigenaren en Castra Rubra onderhandelt zeker 3 jaar met meer dan 1000 eigenaren om uiteindelijk 200 ha te kunnen kopen. Het goede nieuws is dat er een nieuwe generatie wijnmakers opstaat die gericht is op kwaliteit en eigen druivenrassen. Ze experimenteren met allerlei druivenrassen, blends en vinificatie, inclusief pet-nat, orange wines, gebruik cementen ei-vormige gistingstanks en anfora’s, gesteund door projecten van de Bulgaarse overheid en buitenlandse investeringen door o.a. Miroglio, Bessa Valley, Midalidare en Eolis. Diverse onderzoeken i.s.m. de Universiteit Plovdiv en kwekers als Guillaume (F) en Rauscedo (It) zorgen voor beter plantmateriaal (inclusief wortelstokken) en activiteiten zoals de wijnbeurs DiVino, de  Nationale Wijndag (14 februari) en de Mavrud day (26 oktober), brengen Bulgaarse kwaliteitswijn onder aandacht van de eigen bevolking.

Wijnbouw, heden
Het wijngaardareaal in Bulgarije neemt nog steeds af, hoewel ook nieuwe wijngaarden worden geregistreerd. Veel wijngaarden (tot wel 1/3 van het totaal) voor tafeldruiven en bulkwijnen worden niet of nauwelijks geoogst of herplant met andere druivenrassen. Bijna 2/3 van alle wijngaarden is bestemd voor rode wijn, 1/3 voor wit, maar qua productie houden rood en wit elkaar in evenwicht, dankzij de hogere opbrengst van witte druiven. Het aantal producenten neemt wel toe, in 2018 stonden 268 producenten geregistreerd, in 2019 waren dat er al 282 en er komen er jaarlijks verschillende nieuwe bij. In dit kader is het vermeldings- en bewonderingswaardig dat zo’n 47% van alle wijnmakers vrouw is en dat de Bulgarian Union of Oenologists 85 vrouwen telt t.o.v. 81 mannen.
Hoewel de meeste Bulgaren nog gewend zijn aan lokale zoetere wijnen met de nodige alcohol (‘in de provincie’ is de keuze meestal: wit of rood, waarbij druivenras, producent, jaar of herkomst geen enkele rol van betekenis spelen), is de verkoop van de eigen kwaliteitswijnen laatste jaren met zo’n 15% gestegen. Geëxporteerd wordt er nog altijd, gemiddeld 60 miljoen liter, maar met een prijs van amper € 1,20 per liter is dit niet echt indrukwekkend te noemen; de belangrijkste exportmarkten zijn het VK, Polen en Zweden en in toenemende mate Afrika en Rusland. De export van wijnen in de hogere kwaliteitsregionen blijft over het algemeen beperkt, met enkele fijne uitzonderingen.

Wijnbouw, wetgeving
In principe was er vroeger al sprake van duidelijk te onderscheiden regio’s met een eigen identiteit (zoals Struma), maar de ontwikkeling van unieke subregio’s is vertraagd door grote bedrijven die druiven overal kopen, merkwijnen verkopen en geen belang hebben bij specifieke herkomstbenamingen. Om deze reden werden de 5 regio’s die in 1960 nog werden onderscheiden, in 2005 verdeeld over slechts 2 PDI’s (PDI=BGA): Danube en Thracische vlakte. Formeel worden ook 52 PDO’s (PDO=BOB) onderscheiden, maar deze nemen nog geen 2% van de totale productie voor hun rekening (ter vergelijking in Piëmonte is dat 98%). Bureaucratie en oppositie van grote bedrijven stimuleren het gebruik van PDO’s niet bepaald; het kostte Miroglio zeker 4 jaar om zijn wijn als PDO Nova Zagoro op de markt te mogen brengen. Voor de rest zijn erg weinig specifieke regels t.a.v. druiven of vinificatie; voor een Reserve geldt een lagering van 6-18 maanden in hout en 6 in fles.

Wijnbouw, toekomst
Met veel interessante, eigen druivenrassen, een stabiel aanbod van goede authentieke én meer internationaal georiënteerde wijnen, nieuwe initiatieven van jonge (vrouwelijke) wijnmakers, lage kosten van land en arbeid en nationale (lees: Europese) steun, mag de toekomst van de wijnbouw beslist veelbelovend worden genoemd. Maar……, er zijn nog genoeg obstakels die extra aandacht behoeven. Er is nog altijd een overschot aan druivenrassen dat gericht is op kwantiteit of anderszins weinig onderscheidend is (de zoveelste cabernet of merlot) en dat in combinatie met een gebrek aan identiteit, samenwerking en communicatie (taal – България) belemmert de ontwikkeling van de Bulgaarse handel. Slechts een handvol professionals in de wijde wijnwereld kent de kwaliteiten van Bulgaarse kwaliteitswijnen en dus ontbreken ze vrijwel overal in de kelders van de betere restaurants of particuliere connaisseurs. De individuele initiatieven van verschillende wijnbedrijven zijn goed en belangrijk, maar een structurele aanpak op het gebied van communicatie en educatie is noodzakelijk. Evenementen als de Divino-beurs, National Wine Day en Mavrud Day zijn een goede start, maar aandacht in de internationale pers en van gerespecteerde professionals (sommeliers, importeurs en retailers) is voor iedereen belangrijk en zeker noodzakelijk voor een (opnieuw) opkomend wijnland als Bulgarije. In Bulgarije zelf groeit de interesse voor de eigen wijncultuur en Sofia is steeds rijker aan winebars/enoteca’s die zich primair richten op ambachtelijk werkende boutique wijnhuizen. Erg aangenaam waren de bezoeken aan Vino Orendo Wine shop en de gloednieuwe WG/Wine Generator van Julia Kostadinova, een autoriteit op het gebied van Bulgaarse wijnen en lang verbonden aan het wijnblad Divino en hun gelijknamige wijnbeurs.

Belangrijke producenten/wijnmakers
Zoals aangegeven, er zijn al de nodige producenten die het verschil maken en laten zien waarom Bulgarije een wijnland met een ongekend potentieel is. Hieronder, in alfabetische orde, enkele van de meest opvallende:  

  • Ahinora met o.a. een fijne Dulcis in Fundo van SEO/oenoloog Antoaneta Genova
  • Angelus (opgericht in 2010 CEO Tsvetomilla Georgieva); in 2022 werd 76% van de aandelen gekocht door Purcari uit Moldavië.
  • Bendida Winery, met eigenaresse/wijnmaker Elizabet Porteva, een veelbelovend talent met zeer interessante wijnen.
  • Bessa Valley, project van graaf Stephan von Niepperg, eigenaar 6 domeinen in Bordeaux en Karl-Heinz Hauptmann met wijnmaker Marc Dworkin. Kunnen relatief gemakkelijk biologisch werken dankzij een droog microklimaat.
  • Borovitza; opgericht door Ogy Tzentanov (U2016) pionier Bulgaarse wijnbouw na carrière als
    bio-chemicus bij o.a. producenten van bulkwijn. Experimenteerde op eigen wijnbedrijf in
    nationale park Belogradtsjik met allerlei inheemse en internationale druivenrassen en
    Zijn Dux (CS & Merlot, 5 jaar gerijpt in gebruikte barriques) behoort tot de allerbeste wijnen uit Bulgarije.
  • Bratanov, wijnmaakster Maria Stoeva, in Frankrijk opgeleid.
  • Castra Rubra (Telish) in zuiden Sakar Bergen, eigenaar Jair Agopian, consultant Michel Rolland. Na faillissement eigenaar CC/KTB bank toekomst onduidelijk.
  • Chateau Burgozone, investeerde veel in onderzoek van de bodem i.s.m. kweker Guillaume (F); plantte o.a. marselan aan.
  • Dalakov Kvevri, consultant Nikolay Dalakov / Better Half Garage Wines.
  • Damianitza (Philip Harmandjiev, uitgever)
  • Deuce met o.a. een leuke Mavrud Blanc
  • Domaine Boyar, een van de bekendste en grootste wijnbedrijven, gericht op de internationale markt o.l.v. vrouwelijke wijnmaker Kapka Georgieva.
  • Dragomir, met o.a. een fenomenale Rubin (wijnmaker Konstantin Stoev)
  • Eolis (Zwitsers eigendom, biodynamisch)
  • Georgiev/Milkov, veel nieuwe initiatieven, waaronder een erg leuke Pet Nat Funky Mavrud
  • Katarzyna, sinds 2005; 365 ha aan wijngaarden in grensgebied met Griekenland.
  • Korten Wines (oenoloog Kapka Georgieva)
  • Libera, kleine producenten met o.a. aangename orange-wijn van de keratsuda
  • Logodaj, Strumavallei (beïnvloed door zijn tijd in Pomerol)
  • Malkata Zvezda, in Zuid Sakar, eigenaren tandarts en een zakenman
  • Medi Valley met wijnmaker Stoycho Stoev
  • Midalidare van Eugene Yusupov uit Kazachstan
  • Miroglio (Eduardo), Italiaanse textielmagnaat, investeerde in 2002 22 miljoen euro in de regio Elenovo na bodemonderzoek; wijnmaker is Desislava Baicheva i.s.m. consultants Marco Monchiero en Alberto La Rosa. Biologisch sinds 2013, ook eigenaar wijndomein La Carretta in Piëmonte.
  • Orbelus, biologische gecertificeerd
  • Rumelia, eigendom van textielfabrikant Merul
  • Rossidi, Edward Kourian, i.s.m. wijnmaker Petar Georgiev, beschouwd als misschien wel het meest getalenteerde team in Bulgarije.
  • Santa Sarah van Ivo Genowski
  • Terra Tangra van Emil Raychev, voorheen teler van groenten
  • Varbanov, project van concertpianist Ivo Varbanov, maakt rijke internationaal gestileerde wijnen; zijn Rosé (Ceci nes’t pas un Rosé) vind ik één van zijn meest interessante wijnen.
  • Villa Melnik, specialist op het gebied van Melnik
  • Villa Yustina met o.a. een mooie Monogram Cabernet sauvignon
  • Yamantiev met mede-eigenar en wijnmaker Ivana Yamantieva
  • Zagreus Winery (wijngaarden sinds 1998, wijnhuis werd in 2022 voltooid)
  • Zelanos, eigenaar Reni Slavova, wijnmaker Svetla Roshleva

Terroir
Door het midden van Bulgarije (van west naar oost) loopt het Balkangebergte dat uiteraard zijn invloed heeft op zowel de bodem als het klimaat. Daarnaast is de Danube/Donau van groot belang, ook omdat deze rivier vruchtbare afzettingen (veel löss) heeft gebracht in diverse regio’s, zoals ook de Iskar, Maritsa en Struma dat hebben gedaan. In het noordoosten van Bulgarije treffen we het vruchtbare plateau Dobroedzja aan, in het zuiden nog het Rodopegebergte en in het westen de Moesala, de hoogste berg van Bulgarije en zelfs het hele Balkanschiereiland. Qua klimaat hebben ook de Middellandse en de Zwarte Zee hun invloed op de terroir in Bulgarije. Er worden over het algemeen twee klimaten onderscheiden; in het noord een Midden-Europees landklimaat met hete zomers (35°C) en koude winters (-25°C) en ten zuiden van het Balkangebergte een mild Mediterraan klimaat, met gemiddeld 23°C in de zomer en +2°C in de winter. Langs de Zwarte Zeekust liggen de temperaturen in juli en augustus vaak rond (of boven) de 30°C. maar zeewind zorgt ook voor verkoeling, niet zelden tijdens onweer in de nachten. Warme wind vanaf zowel de Egeïsche- als de Zwarte Zee verwarmen luchtmassa’s in het binnenland, waar warme lucht dan opstijgt en een koele luchtstroom uit bergen op gang brengt. Door de luchtcirculatie rond de bergen en in de dalen uis er sprake van veel microklimaten. Bulgarije telt doorgaans 200 dagen zon per jaar en gemiddeld 600 mm neerslag (tot 1000 in de bergen).

Regio’s
In 1960 werd Bulgarije verdeeld in vijf verschillende wijnbouwregio’s en deze indeling wordt nog altijd aangehouden, ook al zijn er veel meer regio’s te onderscheiden. Ze komen vooralsnog niet of nauwelijks voor in de wetgeving t.a.v. geografische indelingen.

Donauvlakte/Noorden
Het noorden worden over het algemeen onderverdeeld in 3 subregio’s; de zuidelijke oevers van de Donau in het oosten, het centrale deel en de westelijke Donau vlakte. Het klimaat is hier gematigd continentaal met warme zomers en veel zonnige dagen. Circa 30% van alle wijngaarden liggen in de grote regio, met de Muscat Ottonel, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Aligote, Pamid en de lokale Gamza als belangrijkste druivenrassen.

Zwarte Zee/Oost-Bulgarije
Ook hier 3 subregio’s; De noordelijke kust aan de Zwarte Zee, het binnenland en de zuidelijk kust aan de Zwarte Zee. De lange en milde herfst in de regio geeft een langer groeiseizoen dan elders in Bulgarije. De meeste wijngaarden (circa 30% van het totaal) zijn bestemd voor witte wijnen, veelal van Dimyat, Riesling, Muscat Ottonel, Ugni Blanc, Sauvignon Blanc, Traminer en Gewürztraminer.

Rozenvallei/Sub-Balkan
Een relatief klein gebied ten zuiden van het Balkangebergte in het midden van Bulgarije, verdeeld in 2 subregio’s; het westen en het oosten. Hier vinden we o.a. de Sungurlarevallei, beroemd om de rode wijn van de Misket. Verder wordt er gewerkt met  Muscatel, Riesling, Rkatsiteli, Cabernet Sauvignon en Merlot.

Thracische laagvlakte/Zuid-Bulgarije
De belangrijkste wijnregio van Bulgarije (van 35% van alle wijn komt hier vandaan) met een centrale deel (laagland) en vooral de Sakar Mountains als interessante wijngebieden. Er heerst een gematigd continentaal tot Mediterraan klimaat met bescherming door het Balkan-gebergte tegen koude wind uit Rusland en voldoende neerslag en deze omstandigheden zijn zeer gunstig voor goede rode wijnen van o.a. Mavrud, Merlot, Cabernet Sauvignon, Muscat en Pamid.

Struma River Valley/Zuidwest Bulgarije
Kleine wijnregio in het zuidwesten van Bulgarije met o.a. de vallei van de rivier de Struma in deze historische regio grenzend aan Macedonië. De streek kent veel subklimaten waarin o.a. de Melnik (Shiroka melnishka loza), Cabernet Sauvignon, Merlot en Rubin goed gedijen.

Druivenrassen:
Bulgarije telt circa 100 inheemse druivenrassen, waarvan de Pamid, Misket, Dimyat, Gamza, Mavrud en Shiroka Melnishka loza al bekend zijn sinds de Thracische tijd. In het midden van de 20e eeuw ging de aandacht vooral uit naar cabernet sauvignon en merlot voor de internationale markt. Sinds de eeuwwisseling weer meer aandacht voor de eigen druivenrassen en ‘nieuwe’ internationale. De volgende behoren tot de belangrijkste, uiteraard te beginnen met de Mavrud.

Mavrud
De ster van de Mavrud Day (een initiatief van de The Bulgarian Association of Wine Professionals – BAWP) en de oudste en meest aangeplant Bulgaarse blauwe druif. De naam is afgeleid van het Griekse woord voor zwart en de druif is dan ook diep gekleurd met veel tannine en hoge zuren. Onderzoek heeft aangetoond dat er in de loop van de eeuwen diverse varianten zijn ontstaan (met o.a. een andere dikte van de schil) waarvan diverse zijn/worden erkend als officiële klonen. De druif leent zich uitstekend voor verschillende typen wijn, niet alleen “gewoon” rood, maar ook als wit, rosé, stil en mousserend en opgevoed in RVS, eiken of qvevri. Tijdens de Mavrud Day (26 oktober) worden diverse activiteiten georganiseerd, dit jaar (2022) o.a. met presentaties van Caroline Gilby MW en Lambrin Topuzliev, deze laatste betrokken bij een project van de Union of Bulgarian Enologists om de unieke kenmerken van de Mavrud in kaart te brengen. Ook worden gedurende deze dag Mavrud Ambassadors benoemd, een eretitel voor mensen die bijdragen aan de promotie van de Mavrud, de nationale trots van Bulgarije.

Tijdens de laatste editie van de wijnbeurs DIVINO werd de Mavrud van Rossidi verkozen tot Wijn van het Jaar, gebaseerd op het pure, eigen karakter van de druif (en dus niet door vinificatie of veel houtgebruik) en daarmee de finesse en de doordrinkbaarheid van deze wijn.

Het nog even duren voor de Mavrud ook in Nederland een dergelijk bekendheid en status heeft. Tijdens het NK Blindproeven 2022 bijvoorbeeld, werd de Mavrud van Eduardo Miroglio door geen van de 100 proevers herkend/benoemd. Er is dus nog wat werk aan de winkel… 😉 

Bouquet/Buket
Blauwe druif, kruising Pinot Noir en Mavrud; hoge zuren.

Dimyat
Meest aangeplante witte inheemse druif. Al eeuwen in regio Zwarte Zee en zuiden. Hoge opbrengst, rijpt vrij laat, koperkleurige bessen rond de oogst, aromatisch. Veel gebruikt voor rakia (Bulgaarse cognac) en orange wines. Kruising Coarna Alba x Heunisch Weiss/Gouais Blanc).

Gamza (alias Kadarka/Cadarca, Cherna Gizca, Skadarka, Mekish, Čeereshka).
Blauwe druif, lastig in de wijngaard, rijpt laat, gedijt goed in koeler klimaat.
Wellicht vernoemd naar dochter middeleeuwse landheer in noordwest Bulgarije. Veel aangeplant maar beperkt potentieel; wordt steeds meer leuke, onschuldige rosé van gemaakt.

Gergana
Witte druif, kruising uit 1956 Dimyat x Muscat Ottonel; o.a. bij Tsarev Brod

Muscat Ottonel
Kruising Chasselas x Muscat (Précoce) de Saumur/Muscat d’Eisenstadt/Ingram’s Muscat?

Kailashki Misket/Kailashki Muscat
Laat rijpende kruising Hamburg x Vilar Blanc.

Kerazuda / Keratsuda
Inheemse witte druif in zuidwesten in dal Struma rivier; weinig zuren. Kerazuda/ Keratsuda is Grieks voor ‘meisje’.

Koroko (alias Berbecel en 71 andere synoniemen)
Oude variëteit, o.a. gebruikt door Yalovo

Markovski Misket
Kruising (Terre Promesa x Muscat Ottonel) x Muscat Ottonel

Melnik
Blauwe druif, rijpt laat, vernoemd naar gelijknamige stadje in zuidwesten Bulgarije.
Twee klonen bekend:
Shiroka Melnishka loza / Shiroka Melnik / Broad Leaved Melnik
Rijpt moeilijk, zelfs in desunny Struma Valley. De Shiroka Melnishka Loza was een persoonlijke favoriet van Winston Churchill, kocht jaarlijks 500 liter.
Melnik 55 / Early Melnik / Ranna Melnishka
In jaren ‘60 ontwikkeld (kruising Shiroka Melnik, Valdiguié, Durif, Jurançon en Cabernet Sauvignon); rijpt wat vroeger en geeft meer fruitige aroma’s en zachter tanninestructuur

Melnik 1300
Kruising Shiroka Melnik x Saperavi uit 1963; vernoemd naar 1300-jarig bestaan Bulgarije in 1981.

Misket Cherven/Red Misket
Oude Bulgaarse druif met roze kleur. Aliasssen: Ružica, Tarnova, Blauwe Temenuga, Romashtina, Sungurlar misket)

Pamid
Inheemse rode druif zonder al te veel potentieel; vooral volume

Rubin
Kruising Syrah x Nebbiolo uit 1944. Vooral in regio Struma River Valley, in het zuidwesten. Veel suikers maar verliest snel zuren; over bewaarpotentieel verschillen de meningen.

Ruen
Blauwe druif, kruising Broad Leaved Melnik Vine x Cabernet Sauvignon, erkend in 1964. Vooral in zuidwestelijke deel Bulgarije op vlakte rivier Struma.

Sandanski Misket
Witte druif, kruising Muscat x Shiroka Melnishka.

Tamyanka (alias Tamjanika/Temjanika)
Vroeg rijpende witte druif uit Midden-en Oost-Europa; relatief lage zuurgraad; variant Muscat blanc à petit grains

Vrachanski Misket
Oude witte Bulgaarse druif

Ook aangeplant:
Bolgar, Shiroka, Zarchin, Afrodita, Aheloj, Armira, Brestovitsa, Cherna Perla, Chernomorski Brilyant, Chernomorski Eleksir, Diana, Druzhba, Dunav, Evmolpiya, Hebros, Hybrid 42/82, Hybrid 52/41, Hybrid 53/12, Hybrid 53/7, Hybrid VI-4, Kamchiya, Kondarev, Kondarev 6, Kondarev 10, Lyubimets, Maritsa, Mavrud Kuklenski, Mechta, Melnishki Rubin, Misket Plevenski, Misket Rusenski, Misket Sandanski, Misket Sungurlarski, Misket Trakijski, Misket Varnenski, Nadezhda, Naslada, Orfej, Plovdivska, Malaga, Pomorijski Biser, Prista, Pyrvenets, Ranna Melnishka, Ranno bez seme, Riesling Bulgarian, Rubin, Rusalka, Rusalka cl.1, Rusalka cl.3, Rusensko bez seme, Rusensko Edro, Ryahovo, Siyana, Sredets, Super ran Bulgar, Ticha, Trakijska Slava, Velika, Veren, Vita, Cabernet Sauvignon cl.R5, Chardonnay cl.6/24, King Ruby, Merlot cl. ENTAV 181, Michele Palieri en Pinot Noir cl.ENTAV 115

Het brede aanbod aan microklimaten, druivenrassen en nieuwe talenten en hun initiatieven leveren een breed scala aan zeer interessante wijnen op waarvan een fraaie selectie werd geproefd tijdens de diverse workshops, zoals:

  • Aya Estate Gallery, Ott1l, Orange Muscat Ottonel, 2021
  • Ayano Broad Leaf Melnik/Shiroka Melnischka Loza, Thracische Vallei, 2018
  • Balar, К3 Merlot Cabernet sauvignon, 2016
  • Bononia, Istar, Vrachanski Misket, 2021
  • Bononia, Gomotartzi, Gamza, 2021
  • Bononia, Gomotartzi, Gamza, Danube Plain, 2021
  • Bratanov, Syrah Elitsa, Private Reserve, 2016
  • Bratanov, Red Blend, South Sakar Hills, 2017
  • Chateau Burgozone, Tamyanka, PGI Danude Plain, 2021
  • Chateau Burgozone, Marselan, Danube Plain, 2019
  • Edoardo Miroglio, Mavrud Reserve, Elenovo Nova Zagora, Kara Dere, 2018
  • Edoardo Miroglio, Mavrud, Prometheus, PDO Nova Zagora, 2020
  • Georgiev/Milkov, Pet Nat Funky Mavrud, 2021
  • Georgiev/Milkov, Mavrud Novi Izvor, Thracische Vallei, 2020
  • Ivo Varbanov, Syrah-Viognier, 2018
  • Ivo Varbanov, Ceci nes’t pas un Rosé, 2019
  • Koser, Kapaklia Merlot, Sakar Mountains, 2021
  • Koser, Masteyra, Dessert Red Wine, 2019
  • Libera, Orange Keratsuda, Thracische Vallei, 2020
  • Libera, Melnik 55, Struma Valley, 2021
  • Logodaj, Melnik Prime, Grand Reserve, Struma Valley, 2017
  • Logodaj, ancestral method sparkling broad Leaf Melnik
  • Manastira winery, Mavrud Reserve, Thracische Vallei, 2018
  • Manastira winery, Rosé Mavrud, Thracische Vallei, 2021
  • Midalidare, Sparkling Classic Brut, 2018
  • Midalidare, Notas Bene, Mogilovo vineyard, 2020
  • Prisoe, Signature Cabernet sauvignon, Danube Plain PGI, 2019
  • Prisoe, Signature Chardonnay, Danube Plain PGI, 2021
  • Rossidi Mavrud, Thracische Vallei, 2019
  • Rossidi, Rubin Nikolaevo, Thracische Vallei, 2019
  • Tsarev brod, Gergana, Metodo Classico Reserva Brut, 2019
  • Tsarev brod, Gergana still, Danube Plain PGI, 2021
  • Varbovka Winery, Native, Kaylashki Misket, 2021
  • Varbovka Winery, Young Gamza, 2022
  • Villa Melnik, Aplauz, Melnik 55 Reserva, Thracische Vallei, 2019
  • Villa Melnik, Aplauz, Shiroka Melnik Reserva, Thracische Vallei, 2018

Voor meer informatie over de Bulgaarse wijnbouw, zie o.a.

www.bawp.bg

www.mavrudday.com

ProEx.Wine

 

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Spread the word