Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

VINI AD ARTE 2023

Het ging er heet aan toe...

Vini ad Arte was laat dit jaar, de originele planning viel letterlijk en figuurlijk in het water, waardoor uitgeweken moest worden naar een alternatieve datum. Gekozen werd 22 juli, midden in een hittegolf met temperaturen tot bijna 40 graden Celsius. Desalniettemin mag er gesproken worden van een succes, want Wellcom had de organisatie weer goed voor elkaar, hoewel er altijd wel iemand is die iets “te zeuren” heeft (zoals ik). De overzichtsproeverij vond plaats in werkelijk perfecte omstandigheden (fraaie ruimte van het Villa Abbondanzi Resort) met een service die niet anders dan excellent genoemd mag worden. De grootste uitdagingen lagen in het programma voor de officiële proeverij, bezoeken aan domeinen waar de airconditioning het soms had opgegeven. Dat mocht echter de meeste pret niet drukken, want overal werden allerlei wijnen met veel enthousiasme gepresenteerd onder toeziend oog van Roberto Monti en Filiberto Mazzanti, respectievelijk president en directeur van het Consorzio Vini di Romagna.

Albana en Sangiovese
Centraal stonden de wijnen van de Albana en Sangiovese, twee hoofdrolspelers in Romagna, aangevuld met wijnen van minder bekende druivenrassen, zoals de Centesimino. De invloed van internationale druivenrassen is hier beperkt, dus relatief weinig trendy syrah’s of pinots. Het blijft een uitdaging om Romagna als topregio voor wijnen te promoten. De streek heeft geen gebrek aan aandacht op automotive gebied (Lamborghini, Ferrari, Ducati), qua gastronomie (Osteria Francescana ***) of andere vormen van cultuur en educatie (Bologna) of techniek en kunst, maar de reputatie van de wijn is (nog) niet op dat niveau. Terecht is dat niet, maar er zijn nu eenmaal maar weinig regio’s die kunnen concurreren met het imago van Toscane of Piëmonte, niet alleen op het gebied van wijn.

Subregio’s
Wellicht dat het promoten van subregio’s als Predappio en Bertinoro meer succes kunnen geven, waar bijvoorbeeld Nizza, Dogliani en Canelli al voor hebben gekozen (en Rùfina dat heel graag zou willen). Wat in ieder geval extra aandacht nodig heeft, is de bevestiging van de betere mousserende wijnen en droge Albana’s. Op dit moment is er geen aansprekende classificatie voor mousserende wijnen en sommige droge Albana’s verdienen beslist een officiële waardering als Riserva. Er zijn namelijk steeds meer wijnen met een bijzondere vinificatie (incl. lagering) die zich duidelijk in positief opzicht onderscheiden van de reguliere droge Albana’s, maar wiens kwaliteiten niet tot uitdrukking komen in een gepaste classificatie.

Nieuwe generatie
Zeer interessant is de opkomst van een nieuwe generatie met opvallend veel dochters die een eigen kijk op de wijnbouw hebben. Onder de indruk was ik van de visie en wijnen van Chiara Condello (dochter van Francesco Condello, eigenaar van wijnhuis/resort Condè) en het jeugdig enthousiasme van Miranda Madonia (dochter van Giovanna Madonia van het gelijknamige wijnhuis), van wie we eveneens het nodige mogen verwachten. Daarnaast genoeg vaste waarden zoals Noelia Ricci die wijnen blijft maken die imponeren, niet zozeer qua kracht en macht, maar ten aanzien van precisie en verteerbaarheid. Steeds fijner worden de wijnen van Drei Dona, waar Enrico en zijn zus Ida al de nodige jaren meer afstand hebben genomen van nieuwe barriques en nu, sinds 2019, ook anfora’s gebruiken om de wijnen meer finesse mee te geven. Ook Celli overtuigt, net als Umberto Cesari (ondanks een duidelijk internationaal accent), Fattoria del Monticino Rosso, Tre Monti, Tenuta del Gelso, Podere Morini, Rocche Malastestiane, Fattoria Nicolucci en uiteraard Fattoria Zerbina van wie Tergeno 2016 misschien wel de mooiste wijn van deze reis bleek.     

Wijnen van de volgende wijnhuizen (met vermelding subregio) behoorden tot mijn favorieten dit jaar:

BRANCHINI (IMOLA)
CA’ DI SOPRA (MARZENO)
CANTINA BRASCHI (BERTINORO)
CAVIRO (FAENZA)
CELLI (BERTINORO)
DREI DONA’ (PREDAPPIO)
FATTORIA DEL MONTICINO ROSSO (IMOLA)
FATTORIA NICOLUCCI (PREDAPPIO)
FATTORIA ZERBINA (MARZENO)
GIOVANNA MADONIA (BERTINORO)
MERLOTTA (IMOLA)
PANDOLFA – NOELIA RICCI (PREDAPPIO)
PODERI DELLE ROCCHE  (IMOLA)
PODERI MORINI (ORIOLO)
ROCCHE MALATESTIANE (VERRUCCHIO)
SAN PATRIGNANO (CORIANO)
TENUTA CASALI (MERCATO SARACENO)
TENUTA DEL GELSO (BERTINORO)
TENUTA MASSELINA (SERRA)
TENUTA UCCELLINA (RAVENNATE)
TRE MONTI (SERRA)
UMBERTO CESARI (IMOLA)
ZAVALLONI (CESENA)

 

Voor wie meer over de wijnen uit Romagna wil weten en een ruime selectie wil proeven, organiseer ik later dit jaar een workshop met alle bijzonderheden over deze onderschatte regio. Een datum volgt binnenkort.

Voor meer informatie over het Consorzio vini di Romagna, klik HIER 

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Spread the word