Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Tenuta Stella, door Thim Vernooij

Verslag van de online proeverij

“Tenuta Stella is een juweeltje te midden van de glooiende heuvels van Collio, in een buitengewoon wijnbouwgebied, gestreeld door de bora-wind en koele briesjes, en gekust door de zon. Het staat op een heuvel met een spectaculair uitzicht, niet alleen op de terrasvormige wijngaarden, die de vorm hebben van een amfitheater, maar op heel Friuli. Achter de toppen van de rijen wijnstokken zijn de ogen van de bezoeker inderdaad verloren in de horizon en op een heldere dag kun je zelfs de zee zien.”*

Online
Eind mei nam Thim Vernooij namens NCS deel aan een online proeverij van Tenuta Stella, verzorgd door Erika Barbieri, niet alleen oenoloog, maar ook technisch- en marketingmanager van het domein.

Tenuta Stella ligt in het dorpje Scrio bij Bolgena del Collio in het noordoosten van Italië, onderdeel van de Collio Goriziano aan de voet van de Julische Alpen. Het landgoed van 38 hectare werd in 2009 gekocht door Sergio Stevanato. Hij zag de biodiversiteit met mogelijkheden voor wijnbouw,  in dit deel van de zogenaamde Groene Gordel, de ecologische strook langs het voormalige IJzeren Gordijn. Er zijn momenteel 15 hectare in gebruik voor de wijnbouw, 10 meer dan bij de oprichting van het domein. Uiteraard spelen de Malvasia en Friulano als lokale specialiteiten hier een hoofdrol.

“Bij Tenuta Stella is de natuur in haar ware element. Hier groeit het leven spontaan en levert het evenwichtige resultaten op: dieren, bloemen, land, kruiden en planten leven in harmonie met elkaar en geven leven aan een veelzijdig en immens kostbaar ecosysteem. Met onze wijnbouw  willen we deze balans niet verstoren, maar er een integraal en heilzaam onderdeel van zijn”.*

* Zoals gezien door Sergio Stevanato, oprichter en eigenaar van Tenuta Stella

Tenuta Stella hanteert vier kernwaarden: Authenticiteit, kwaliteit, duurzaamheid en biologisch.

Authenticiteit:
De heuvels van Collio bestaan uit een gelaagde bodem met kalkrijke mergel, flysch en zandsteen; de zogenaamde “Ponca”, typisch voor Oost-Friuli en daterend uit het Eoceen. De meeste wijngaarden van Tenuta Stella liggen op terrassen, op een hoogte van 120m tot 270m boven de zeespiegel. In de wijngaard wordt enkel gewerkt met Guyot geleiding, het gebruik van machines wordt tot het minimum beperkt en er worden geen pesticiden of chemische meststoffen gebruikt. Al het ‘natuurlijk afval’ dat bijvoorbeeld vrijkomt als restproduct van het snoeien of de vinificatie, wordt als compost in de wijngaard gebruikt. Op deze manier is authenticiteit gewaarborgd. 

Kwaliteit
Door het hanteren van zorgvuldige, voornamelijk handmatige wijnbouw zijn de werkzaamheden in de wijngaard tot het hoogstnoodzakelijke teruggebracht. Ook hierdoor is de opbrengst beperkt tot circa 4000 flessen per hectare, gericht op de hoogst mogelijke kwaliteit.

Duurzaam
Duurzame energie wordt opgewekt d.m.v. zonnepanelen en er wordt niet geïrrigeerd. Ook waterverbruik voor bijvoorbeeld het schoonmaken van apparatuur wordt tot een minimum beperkt om verspilling te voorkomen.

Biologisch
Sinds 2016 zijn de wijnen volledig biologisch.

Rebranding, een nieuwe identiteit
Het jaar 2023 is een keerpunt in het imago van Tenuta Stella. Het bedrijf achtte het namelijk noodzakelijk om haar filosofie op basis van duurzame wijnbouw te combineren met hun merkidentiteit. Zo is in het logo hun filosofie “cultivators of life” verwerkt, terwijl in de keuze voor de lettertypes de balans tussen traditie en natuur weerspiegelt. Ook benadrukt het de diepe band tussen het bedrijf en het leven, aldus Erika Barbieri. Volgens haar is het nieuwe label in feite een lofzang op het leven, een eerbetoon aan het milieu en een symbool van authenticiteit. Het is een idee dat spreekt van passie en respect voor het land en de natuur, in staat om de aandacht te trekken van een publiek dat gevoelig is voor de kwestie van milieubehoud en een duurzame levensstijl.

De wijnen
Elke wijn wordt gepresenteerd met een andere kleur etiket, behalve de Selezioni-lijn, die zich onderscheidt van de rest door zijn witte kleur. De natuurlijke kleuren zijn geïnspireerd op het gebied waar deze buitengewone wijnen worden geproduceerd: de bodem (met zijn mariene origine), de bladeren en de kleur van de druiven. Ze voegen authenticiteit en het belang van de natuur toe, ook in de productie van de wijnen. Bovendien zijn de etiketten gemaakt van gerecycled papier, iets ruw, als bewijs van de natuurlijke benadering in alle opzichten.

Collio Friulano DOC, 2022
Natuurlijke gisting en vinificatie in RVS met lange rijping sur lie. Rijk aan fruitige tonen, met hint van amandel, typisch voor deze variëteit. In de mond fris en aanhoudend; zeer doordrinkbaar met een volle en zachte afdronk. Een Friulaan met structuur en persoonlijkheid, een waardige vertegenwoordiger van dit gebied en de druif.

Colli Malvasia DOC, 2022
100% Malvasia Istriana.
Na de spontane vergisting in RVS, een rijping van enkele maanden in RVS en tonneaux. Deze vinificatie geeft zowel fruitige tonen als tonen van droogbloemen en een even zachte als frisse sensatie in de mond. Mooi in balans met een prettige drinkbaarheid.

Collio Ribolla Gialla Riserva DOC, 2022
Uitsluitend Ribolla Gialla met een spontane gisting in vaten van Frans eiken en circa 30 dagen schilcontact. Na de rijping van 10 maanden in tonneaux, nog eens 12 maanden in grotere vaten, allemaal nieuw Frans eikenhout. De aroma’s worden gekenmerkt door intense,  fruitige tonen van gedroogde abrikoos en sinaasappelschil, aangevuld met aroma’s van gekonfijte citroen, wat vanille en zoethout. In de mond is de wijn droog, maar verfrissend, vrij tanninerijk en vol; een goede weergave van de Ribolla Gialla.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Spread the word