Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

Fred proeft wel eens wat

Gaja bij Silletti

In het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw (niet zo lang geleden als het klinkt), waren er in Nederland amper mensen die Italiaanse wijnen kenden, begrepen, dronken, kochten of verkochten. Het enige boek over Italiaanse wijnen uit die tijd (voor zover me bekend) is van Joost Reuten, iemand waar ik nog nooit van had gehoord en later overigens ook niks meer van of over heb vernomen. Het boek stamt uit 1980 en verhaalt over het Italië uit een vorige realiteit. Over Super Tuscans bijvoorbeeld geen woord, hoewel hij wel een profetische uitspraak van Marchese Niccolò Antinori (toen 79) citeert: “Zoals mijn grootvader wijn maakte, zo kan het nu niet meer”.

Lees verder »

Mayacamas

Het is 24 mei 1976. Parijs is het episch centrum van een schokgolf die de hele wijnwereld op haar grondvesten doet schudden. De oorzaak? Een proeverij georganiseerd door Steven Spurrier met Chardonnays en Bordeaux-blends uit Frankrijk en Californië. Een internationaal panel met top professionals proeft de wijnen blind en kiest haar favorieten.

Lees verder »

Onbekend Italië

Een tijdje geleden mocht ik weer een les verzorgen voor het Wijninstituut in het kader van hun leergang “Werken met wijn”. Om de cursisten eens iets anders te laten proeven dan anderen vaak laten doen, koos ik voor het thema “Onbekend Italië”. Aan de hand van twaalf wijnen werd kennis gemaakt met diverse onbekende druivenrassen en DOP’s.

Lees verder »