Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Timo Jokinen (alias Viinitimo) is wereldberoemd in én buiten Finland. Hij is rustig, ervaren, bekwaam en bovendien een prettig persoon. Onder zijn kalme uiterlijk zit een energieke persoonlijkheid verscholen, altijd klaar om allerlei uitdagingen aan te gaan op het gebied van wijn en gastronomie. Samen met zijn vrouw Pannee heeft hij talloze, letterlijk grenzeloze, evenementen georganiseerd, waaronder het Tampere Wine Fest.

Internationaal
In het Olympia theater in Tampere presenteerden onlangs ruim 40 producenten meer dan 300 wijnen en werden verschillende proeverijen en Master Classes gegeven. Italië was ruim vertegenwoordigd, maar ook diverse Franse en andere Europese wijnproducenten en wijnmakers uit Zuid-Amerika en andere delen van de wondere wijnwereld waren aanwezig. Tot de bijzondere gasten behoorde collega Yair Koren Kornblum die er een proeverij rond Israëlische wijnen verzorgde, zoals ondergetekende dat mocht doen met een fraaie selectie Chianti Classico.

Toscane
PR-specialist Riccardo Gabriele was er om de wijnen van enkele van zijn relaties te laten proeven, waaronder die van San Gervasio, Boscarelli en Petro Beconcini uit Toscane. Paola Banchi schonk er o.a. de wijnen van Tua Rita, inclusief één van mijn meest favoriete wijnen, de Giusto di Notri. De wereldwijd zeer geprezen Redigaffi ontbrak evenmin en deze 100% merlot mocht ook op vele Finse bewonderaars rekenen.

Piemonte en meer
Nicola Argamante van Podere Ruggeri Corsini toonde er zijn fraaie Piëmontese wijnen, zoals Chiara Ferraris dat deed met haar onvolprezen wijnen van (o.a.) de Ruché-druif, Sandro de Bruno met zijn mooie Soave Colli Scaligeri en Renata Bonacina met haar Dacapo NIzza. Bijzonder was de kennismaking met David Cohen die me zijn Finse fruitwijnen liet proeven, waaronder de Sametti, een uiterst smakelijke ‘wijn’ van bosbessen. Een persoonlijke mini Master Class kreeg ik van Rita Russo uit Sicilie, die wereldberoemd is om haar Limoncello (o.a. verkrijgbaar via Wijngoeroe, Lammert Wiegmink), maar ook een fantastische Liquore di Arancia, Gelsi Neri en Alloro maakt.

Culinair en zo
Tussen de proeverijen door was het mogelijk om Tampere wat beter te leren kennen en stops bij de markthal, uitkijktoren van Pyynikki en de Dom van Tampere (ontworpen door Lars Sonck), leerde dat de op twee na grootste stad van Finland, ook voor niet-wijnliefhebbers het nodige te bieden heeft. Tot de culinaire specialiteiten behoren (uiteraard) diverse vissoorten uit de talloze meren in de directe omgeving van Tampere, zoals ik mocht proeven in Ravintola Henriks en Ravinteli Bertha. Het is een soort traditie geworden om samen met collega Yair aan het officiële programma van onze wijnreizen te ontsnappen en in plaats van saaie, eindeloze en vaak matige  galadiners, gewoon even een pizza met een biertje te pakken. Ons bezoek aan Tampere verplichtte ons niet tot opzitten-en-pootjes-geven-diners, en zonder schuldgevoelens (voor zover aanwezig) genoten we van een uitstekende pizza met een glas Moretti in Pizzarium Luca.

Klein maar fijn
Het Tampere Wine Fest is een kleinschalig evenement, maar telt vele wijnen op het hoogst mogelijk kwaliteitsniveau. De selectie en het netwerk van Timo Jokinen laat zich niet beperken door het staatsmonopolie van Alko, zodat ook wijnen die niet in de Finse wijnhandel of restaurants te vinden zijn kunnen worden geproefd. Alleen dat al bevestigt de bijzondere positie en toegevoegde waarde van deze wijnbeurs.

Chianti Classico
Voor de proeverij selecteerde ik de volgende wijnen:

– Monteraponi, Chianti Classico, 2016
– Querciabella, Chianti Classico, 2015
– Castellare di Castellina, Chianti Classico Riserva, 2015
– Castello di Monsanto, Chianti Classico Riserva, 2014
– Badia a Coltibuono, Chianti Classico Riserva, 2013
– Le Miccine, Chianti Classico Gran Selezione, 2014
– Fontodi, Vigna del Sorbo, Chianti Classico Gran Selezione, 2014

Een mooie diversiteit aan stijlen, variërend van de even mondvullende als frisse en loepzuivere Monteraponi, de fijne Querciabella met zijn mondiale accent door de delicate invloed van barriques en de klassieke aroma’s van de Badia a Coltibuono. De Riserva van Castello di Monsanto nog jong en toegeknepen, maar veelbelovend voor de toekomst, terwijl de Riserva van Castellare zich nu al gul en rijk presenteerde. Dat er in 2014 wel degelijk mooie wijnen zijn gemaakt, werd benadrukt door de Gran Selezione van Miccini en (uiteraard) de Vigna del Sorbo van Fontodi.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest