Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Maandag 2 juli 2018 is een nieuwe mijlpaal in het leven van chef Thomas d’Hooghe (1990). Waar de afgelopen weken in het teken stonden van afscheid, zo staat de komende week de nabije toekomst centraal. Hij gaat door en verder…

Genieten:
Op vrijdag 17 juni mocht ik een laatste keer genieten van een geweldig diner in restaurant Hemelrijk in Hulst. De eigenaren, Frank en Irene d’Hooghe, besloten namelijk, in goed overleg met hun zoon en chef Thomas, de zaak te sluiten en van een welverdiend pensioen te gaan genieten.

Puur Zeeuws
Voor Thomas een ingrijpende beslissing, want sinds hij sinds 2012 de verantwoordelijkheid voor het restaurant overnam, heeft hij er veel meegemaakt. Van dieptepunten in een voor velen volstrekt onbekende zaak met wekelijks slechts een luttel aantal bezette tafeltjes tot aan culinaire succes met respect van toonaangevende collega’s en hoge waarderingen in o.a. de Gault&Millau restaurantgids. Thomas maakte het allemaal mee en bleef even bescheiden als gedreven en overtuigd van de klasse van pure Zeeuwse producten en zijn visie op de gastronomie.

Prettig
Zijn werk was baanbrekend en vaak zelfs ongeëvenaard, maar het ontbrak hem soms aan het geluk dat iedereen nodig is. Zo bleef een Michelin ster uit en ontbrak het restaurant om onbegrijpelijke redenen zelfs in de altijd veelbesproken Top-100 van de ‘Lekker’. Het zorgde voor de nodige druk: ingrediënten, kookkunsten, wijnen en service op topniveau, maar niet altijd de bijpassende revenuen. De inzet van zijn ouders waren een minstens zo belangrijke factor, ze gaven aan behoefte te hebben aan wat meer rust.  Tijdens het afscheidsdiner fluisterde moeder Irene me in het oor: “Vanaf maandag moet ik niks meer….”. Een prettig vooruitzicht, zo was aan haar gezicht af te lezen.

Herman
Voor Thomas betekent de sluiting van Hemelrijk geen afscheid van de topgastronomie. In tegendeel zelfs. Sergio Herman is altijd fan van de kookkunsten van Thomas geweest en samen met collega chef Syrco Bakker van Pure-C heeft d’Hooghe de nodige tijd doorgebracht en o.a. allerlei pure, typische Zeeuwse producten ontdekt. Die samenwerking krijgt nu een concreet vervolg, met daarin een belangrijke rol voor Thomas d’Hooghe.

Pure-C
Zoals bekend is, bezit Sergio Herman (o.a.) restaurant Pure-C in Cadzand. Het is gevestigd in het ‘Strandhotel’ en bekroond met een Michelin-ster. Gasten kunnen er genieten van een fraai uitzicht over zowel de Noordzee als de Westerschelde en het menu brengt veel moois uit deze wateren op tafel. De keuken van Pure-C wordt geleidt door chef-kok Syrco Bakker, protegé van Sergio Herman en tot de sluiting in 2013 zijn steun en toeverlaat in Oud Sluis (***).

Gastronomisch genot
Plannen voor een serieuze uitbreiding van het gedeelde pand, maken dat er ruimte is gekomen in de keuken, ruimte voor nog een top-chef, in dit geval Thomas d’Hooghe. Hij zal er in nauwe samenwerking met Bakker en Herman zijn eigen draai gaan vinden en op zijn manier bijdragen aan het uitbouwen van het succes van Pure-C. Voor Thomas een nieuwe uitdaging in een ambiance die bij zijn ambitie en visie past. Thomas (en ook Sergio en Syrco) kennende, biedt Pure-C vanaf aanstaande maandag weer allerlei nieuwe vormen van gastronomische genot.

Succes, waardering en felicitaties
Ik wens Thomas het succes en de waardering die hij verdient en feliciteer Sergio en Syrco met hun beslissing om samen te werken met één van de beste jonge chefs die Nederland rijk is. Voor mij betekent het in ieder geval dat ik binnenkort weer wat te schrijven heb voor mijn rubriek “Fred komt wel eens ergens…”.

Het afscheidsmenu ‘Hemelse smaken’

1. Smakelijk gepriegel met naald en kreukels

2. Hamachi ceviche met Thaise curry en algen

3. Veldkomkommer, poeder van pomelo-ijs, krab en verveinejus.

4. Zeeuwse asperges met langoustine, kaviaar en daslook

5. Kabeljauw, groene asperge, kreeft en jus van Indiase curry

6. Lam met Arabische aroma’s, lamsjus met sjemulah en gegrilde courgette

We dronken (o.a.):

Magnum, Annamaria Clementi Ca’ del Bosco, 2008

BraideAlte, Livon, 2015
(gedecanteerd uiteraard)

Chateau Talbot 1995

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest