Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

Terugblik workshop Brunello di Montalcino

Deze befaamde Toscaanse wijn stond meerdere keren centraal, o.a. tijdens driedelige workshops bij “3 Keuken en Bar” in Oudewater en het Dorpshuis te Tuil.

Professionals uit handel en horeca maakten er, samen met verschillende particuliere liefhebbers, nader kennis met alle aspecten die deze wijn zijn leidende positie op de internationale wijnmarkt hebben gegeven. Niet alleen de geschiedenis, wetgeving, druif en vinificatie kwamen aan de orde, maar ook onderwerpen als terroir, microklimaten, oogstjaren en de individuele stijl van de wijnmakers. De theorie werd helder in beeld gebracht d.m.v. een uitgebreide powerpoint presentatie en in de praktijk getoetst aan de hand van een unieke selectie van bijna 50 wijnen die speciaal voor deze workshop werden verzameld.

Geproefd werden o.a de universele stijl en kwaliteiten van de wijnen van Banfi en Silvio Nardi, de fruitrijke mondiale accenten in de wijnen van Donatella Cinelli Colombini, het fraai gedoseerde houtgebruik in die van Uccelliera, de elegante kracht in de Brunello van Salvioni, verfijning en uithoudingsvermogen in de wijnen van Fuligni, de pure, robuuste postuur van de Brunello’s van Tiezzi en Casisano, de fraaie expressie van de oogstjaren in de wijnen van Poggio Antico en de natuurlijke benadering in de wijnen van Piombaia.

Ook zeer gewaardeerd werden de betrouwbare kwaliteiten van de wijnen van Caparzo en Val di Suga, de altijd intrigerende wijnen van Col d’Orcia en Argiano, de nog te vaak onderschatte klasse van de wijnen van Il Poggione, de inmiddels onbetwiste kwaliteiten van de wijnen van Pietroso, de historische waarde van de wijnen van Barbi en Baricci, het evenwicht in de wijnen van Mastrojanni en San Filippo, de moderne ‘touch’ in de wijnen van La Poderina, de eigen stijl van Altesino, Piancornello en Cerbaia, het streven naar perfectie in de wijnen van Pieve S. Restituta en het potentieel van de wijnen van Ferrero.

Heel bijzonder was het om de wijnen van het eigen domein van sterconsultant Carlo Ferrini te proeven (Il Giodo) en de speciale “Anniversary-Brunello’s” van Pian delle Querci en Sassosole, gebotteld voor het 50 jarig- jubileum van het Consorzio.

Veel ontzag kregen de balans, de verfijning en het doorzettingsvermogen van de wijnen van Gianni Brunelli le Chiuse di Sotto, de ultieme finesse van de wijnen van Poggio di Sotto en de unieke stijl van de wijnen van de stamvader van de Brunello: Biondi-Santi.

Verkorte versies van de workshop werden samengesteld voor een wijnclub in het uiterste zuiden van Nederland en een groep liefhebbers in de omgeving van Antwerpen.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest