Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Casisano; Brunello zonder poespas

Nadere kennismaking met Casisano, het domein van Tommasi Family Estates in Montalcino.
Eventuele v

Casisano
Twee jaar geleden werd ik uitgenodigd voor een proeverij op Podere Casisano in Montalcino. Ik ben redelijk bekend in de regio, maar ik moet bekennen dat ik het domein niet kende. Niet zo heel vreemd, want de wapenfeiten zijn op één hand te tellen. Net als circa 90% van alle wijnhuizen in de regio is er van een historisch domein met een eeuwenlange wijncultuur geen sprake.

Hoewel er, naar verluid, al zeker 100 jaar druiven worden geteeld, werd de eerste Brunello onder de naam Casisano pas in 1990 gemaakt. Verantwoordelijk hiervoor was Tatiana Schwarze Ciarpella die grond en gebouwen van Villa a Tolli kocht. De dagelijkse leiding was in handen van haar zoon Riccardo Ciapelli en samen met wijnmaker Mario Generali en consultant Paolo Vaganini maakten ze er wijnen die een relatief anoniem bestaan leidden.

Tommasi
De familie Tommasi (wijnmakers sinds 1902 in het Valpolicella district) begaf zich enkele jaren geleden op het overnamepad en kocht domeinen in o.a. Puglia, Basilicata en Lombardije. Ook Montalcino stond op het verlanglijstje en in 2015 vonden ze in Casisano een ideaal domein; in productie, met een zekere omvang en nog redelijk betaalbaar.

Emiliano Falsini werd aangesteld als keldermeester en in goed overleg met Giancarlo Tommasi (hoofd oenoloog van Tommasi Family Estates) werd besloten weinig tot niks te vernaderen. De wijnen in de kelder bewezen dat er veel potentieel was en dat het enige wat het domein eigenlijk nodig had, een verfijning van het wijngaardmanagement en de vinificatie was. De basis was goed en men wilde de originele stijl graag handhaven.

Trio
Het domein ten zuidoosten van Montalcino (richting de Sant’Antimo Abdij) telt 53 ha aan grond, waarvan er momenteel 22 zijn beplant met druiven. De bodem is er rijk aan kalksteen, mergel, klei en galestro, aangevuld met vulkanisch gesteente. Er worden momenteel 10 percelen onderscheiden, elk met een eigen karakter, bepaald door expositie, samenstelling van de bodem en een hoogte die varieert van 400 tot 480 meter. Druiven van deze percelen worden separaat geoogst en gevinifieerd om uiteindelijk een ideale blend te krijgen voor de Brunello. In de kelder geen barriques, maar grote vaten (tot hl) van Slavonisch eiken waarin de Brunello tot 3 jaar rijpt na een gisting en weking van ca 25 dagen. De Colombaiolo is de single vineyard riserva van Casisano en wordt alleen in de beste jaren gemaakt. Een Rosso completeert het trio wijnen van Casisano.

Tijdens Benvenuto Brunello 2020 presenteerden de gebroeders Giancarlo en Pierangelo Tommasi de laatste oogstjaren van hun Casisano Brunello in restaurant Osticcio in Montalcino en dat bleek een buitengewoon aangename kennismaking met de jongste wijnen van het domein. Waar ik in 2018 onder de indruk was van o.a. de 1990 en 2001, zo schitterde nu vooral de 2016. Jammer dat we daar nog een jaartje op moeten wachten. De 2015 was keurig en gelukkig niet overdreven fruitig en zoet of juist droog en hard zoals zoveel wijnen uit 2015. De balans is erg netjes en de wijn evenwichtig in zowel geur als smaak. Geen wijn die zich meteen opdringt, maar meer in een discrete, originele stijl, fijn om aan tafel te genieten bij elegante gerechten. Casisano geniet nog geen wereldwijde reputatie en torenhoge scores, maar dat is misschien wel zo prettig. Aan goed gemaakte wijnen zonder poespas en met een normaal prijskaartje mankeert nu eenmaal helemaal niks.

Podere Casisano

Importeur: Fourcroy Nederland

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn