Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Dossier Moldavië, deel 2

Bevindingen (in twee delen) n.a.v. een wijnreis naar Moldavië en twee proeverijen in Nederland

Tijdens de wijnreis naar Moldavië (lees hier meer over in deel 1) en proeverijen bij The Grand in Amsterdam en bij Harries Wine & Deli in Rotterdam, maakte ik kennis met diverse wijnhuizen. Hieronder de in mijn ogen meest opvallende producenten.

Acorex
Startte in 1989 met de export van Moldavische wijnen en bouwde in 1998, na een investering van
14 miljoen dollar, een eigen productielijn die druiven van 3000 ha in het zuiden van Moldavië verwerkt. Onder de merknaam ‘Terra Verde’ verkopen ze sinds 2003 ook biologisch gecertificeerde wijnen. Tot de experimenten behoort ook de Amaro de la Valea Perjei, waarvan ik de 2004 proefde; een opmerkelijke (maar geen geweldige) wijn gemaakt van ingedroogde druiven.

Bardar
Een wijnbedrijf (onderdeel van de Purcari Wineries Group), gespecialiseerd in distillaten.  Hun 7 en 12 jaar oude Vîrsta Gold zijn heel fraai.

Bostavan
Een grote speler op de markt (onderdeel van de Purcari Wineries Group) met in totaal 850 ha aan wijngaarden in o.a. Codru en vooral Valul lui Traian. Veel moderne, goed gemaakte wijnen voor een groot publiek; de naar mijn mening beste onder de merknaam DOR.

Carpe Diem
Pas sinds 2015 op de markt met wijnen die beslist opvallen in het schap. Eigenaar Ion Luca koos voor foto’s i.p.v. reguliere etiketten en aansprekende namen, zoals ‘Bad Boys’. De wijnen krijgen nationaal en internationaal veel (positieve) aandacht.

Castel Mimi
Constantin Mimi (1868-1935) was niet alleen de laatste gouverneur van Basrabië, maar ook wijnmaker. Door zijn studie in Frankrijk leerde hij veel Europese druivenrassen kennen en bracht er diverse naar Moldavië.  In 1901 bouwde hij Castel Mimi in Bulboaca en maakte er wijnen van o.a. aligote, cabernet, pinot gris en traminer. In 1998 werd het vervallen domein geprivatiseerd en omgebouwd tot een modern complex met hotel, spa, museum, fraaie tuinen, uitgebreide kelders, allerlei proefruimten en een grote winkel.

Château Vartely
Gestart in 2004 en inmiddels uitgegroeid tot een belangrijke speler op de markt. Niet alleen een breed assortiment wijnen, maar ook een resort met luxueuze verblijfsmogelijkheden, 2 restaurants en 3 proefruimten.

Cricova
Grote producent met circa 600 ha aan wijngaarden in twee districten en indrukwekkende ondergrondse productieruimten. Fameus vanwege hun wijncollectie, zie ook bij bezienswaardigheden.

Doina Vin
Innovatief bedrijf dat o.a. de merknaam ‘6n wines’ introduceerde, gericht op millennials, met kleurrijke etiketten, hashtags etc. De zes wijnen met ieder hun eigen kleur etiket zijn gemakkelijk te herkennen en te bestellen. Doina Vin bezit momenteel 200 hectare aan wijngaarden.

Equinox
Eigendom van Constantin (Costia) Stratan, beschouwd als pionier t.a.v. de moderne Moldavische wijnbouw. Jaarlijks maar enkele duizenden flessen die tegen forse prijzen (naar Moldavische maatstaven) worden verkocht. Beroemdste wijn: Elemente 5, een blend van carménère, merlot, shiraz, rară neagră en malbec.

Fautor
Producent met 350 ha aan wijngaarden die een brede selectie aan slimme, modern gestileerde wijnen opleveren met aandacht voor zowel internationale als autochtone druivenrassen. De beste reputatie hebben die welke onder de naam ‘Illustro’ worden uitgebracht.

Gitana
Als Tignaca opgericht in 1953 en in 1999 overgenomen door de familie Dulgher. In 2002 werden nieuwe, eigen wijngaarden aangeplant in Romanovca en Filipeni (in Valul lui Traian). Tot het assortiment behoren wijnen met of van o.a. cabernet sauvignon, chardonnay, merlot, riesling, feteasca regala en saperavi.

Leuntea-Vin
Formeel door de Franse luitenant generaal François-Michel de Ponset gevestigd in 1817, maar met kelders die al in de 16e eeuw door Turken werden aangelegd. Tsaar Alexander I was een liefhebber van de wijnen en ze werden zelfs beschreven als ‘de beste uit  Bessarabia’. Huidig eigenaar is Dmitrii Kyssa, voormalig directeur van een wijndomein in Talmaza. Op de 20 hectare aan eigen wijngaarden staan cabernet sauvignon, riesling, merlot en saperavi.

Minis Terrios
Eigenaar Dan Prisacaru startte zijn bedrijf in 2013 en wordt gezien als pionier en visionair. De productie is met een paar duizend flessen zeer gering, maar in meerdere opzichten interessant te noemen. De wijnen zijn bijvoorbeeld naar sprookjes vernoemd. In 2018 maakte Prisacaru de allereerste officiële Moldavische ijswijn; gemaakt van 3750 kg cabernet sauvignon…

Moldovan Podgoria Vin Company
Onder de merknamen Genesis en Libera brengt deze producenten een fraaie reeks zeer doordrinkbare wijnen op de markt. Modern gestileerd, mooi zuiver en fris, zoals de Libera Riesling en de Genesis fateasca regala.

Novak
De wijnen van de Novak Winery maakten een uitstekende indruk en zijn in meerdere opzichten interessant te noemen. Vooral hun werk met de (nog) onbekende druif Alb de Onitcani verdient aandacht.

Poiana
Klein domein (20 ha in Codru) dat biologisch werkt en ook van de lokale druivenrassen wijnen in een internationale stijl maakt.

Pripa
Gelegen op de zuidwestelijke helling van de Dniester in de Hamza-vallei van de IGP Stefan Voda. In 2016 werden de eerste wijnen gemaakt: 84 flessen saperavi, 270 flessen rara neagră en 480 flessen feteasca neagră, allen gerijpt in vaten van Moldavisch eikenhout, gemaakt door drie broers uit het dorp Ulmu. Ik proefde o.a. de 2017 feteasca neagră en was erg tevreden over deze wijn.

Purcari
Tijdens de Wereldtentoonstelling van 1878 wist Château Purcari verschillende wijnhuizen uit Bordeaux en de Bourgogne de loef af te steken tijdens een blindproeverij in Parijs. Het bevestigde de toonaangevende reputatie van het domein en waarom de wijnen werden gedronken door Tsaar Nicolaas II, de Engelse koning George V en Queen Victoria. De laatste jaren zijn de wijngaarden, kelders en het château volledig gerenoveerd. Is met Crama Ceptura, Bostavan en Bardar onderdeel van de Purcari Wineries Group.

Sălcuţa
Dit in 1995 opgerichte wijnhuis bezit 400 ha aan wijngaarden in de regio Stefan Voda. Een eigen kwekerij levert nieuw plantmateriaal op voor eigen gebruik en collega’s.

Sava
Mihai Sava is een man met een visie. Een ‘garagist’ die volop experimenteert en de grenzen van de mogelijkheden aftast (en soms al dan niet bewust overschrijdt) en de enige in Moldavië die een wijn van de bianca-druif bottelt.

Timbrus
In de subregion Purcari in Stefan Voda bezit de Spaanse oenoloog en (mede-)eigenaar Manuel Ortiz 150 ha aan eigen wijngaarden. Ortiz staat garant voor moderne, goed gemaakte wijnen die voor alleszins acceptabele prijzen op de markt worden gebracht.

Unicorn
Opgericht in 2014 in Saca, gemeente Straseni. De in totaal 10 ha aam wijngaarden liggen in 2 districten, in Codru en in de Sinodrei vallei in Purcari. Wijnmaker en eigenaar Sergiu Gălușca leerde het vak in Frankrijk en de Napa Valley en werkt met zowel internationale druivenrassen ook met de rkatsiteli en saperavi. Zijn pinot noir 2011 is vermeldingswaardig.

Vinum
Eigenaar Vladlen Uzhakov (Enogrup Ltd) levert de wijnindustrie al enkele decennia allerlei technische producten en expertise. Zijn familie bezit al meer dan 200 jaar wijngaarden in Moldavië, maar pas sinds kort maakt men eigen wijnen die onder bijzondere merknamen worden uitgebracht. De ‘Mr. Snob’ reeks bijvoorbeeld en nu ook ‘Lalelele mele’; de eerste met houtrijping, de tweede zonder. Een klein en onafhankelijk wijnbedrijf met een geheel eigen visie en lekker eigenwijze wijnen.

Vinuri Ialoveni
Dit in 1953 opgerichte bedrijf maakt onder de merknaam ‘Shervin’ wijnen onder ‘flor’ zoals we o.a. uit Jerez en de Jura kennen. De 1988 Heres Shervin-Romanita Rezerve is een prachtig mooie wijn.

Vinăria Nobilă
Oleg Boboc baseerde zijn visie op wijn op ervaringen in Californië en Oregon. In 2004 resulteerde dat in de aanplant van de eerste 2 hectare aan wijngaarden in Olănești met cabernet sauvignon en merlot, gevolgd door een uitbreiding met cabernet franc, chardonnay, pinot gris, pinot noir, riesling en sauvignon blanc. De productie is met circa 10.000 flessen nog altijd beperkt, maar de kwaliteit is goed.

Vinuri de Comrat
Eén van de oudste (en grootste) wijndomeinen in het zuidoosten van Moldavië. De geschiedenis gaat er terug tot de 19e eeuw en het eigen museum toont vele foto’s en materialen uit het roemrijke verleden. Wat de toekomst voor het domein zal brengen is me nog niet helemaal duidelijk, voor succes zijn de nodige veranderingen en investeringen noodzakelijk.

Winetage
Serghei Sari begon als amateur wijnmaker en werd tijdens de National Wine Day 2018 onderscheiden met de ‘Butoiul de Aur/Golden Barrel-prijs’ voor beste amateur wijnmaker. Sari wordt niet meer als amateur beschouwd, maar nog altijd als begenadigd wijnmaker. Zijn bedrijf is maar klein en gespecialiseerd in bijzondere wijnen. Zo maakte hij in 2018 480 flessen Oguz Terra Cabernet Sauvignon Late Harvest, een wijn met 17% alcohol en 30 g/l restzoet…

Andere producenten:

Agrici Wine, Asconi, ATU, Barza Alba, Basavin, Château Cristi, DAC Winery, Dinovie, Dionos Grup, DK Intertrade, Gogu, Kara Gani, Kvint, Maurt, Migdal-P, NIS Struguraş, Pelican Negru, Rădăcini, Suvorov-Vin, Tomai, Vinãria Braneşti, Vinãria Dac, Vinãria din Vale en Vinia Traian.

Bezienswaardigheden
Naast prachtige landschappen, monumenten en historische plaatsen (o.a. het zeer fraaie Orheiul Veche met het uit de rotsen gehakte klooster Butuceni), beschikt Moldavië over verschillende wijn-gerelateerde bezienswaardigheden. Sommige daarvan met een zeer hoog folklore-gehalte, zoals ‘Roata Vremii Restaurantul-muzeu’ dat gasten niet alleen traditionele gerechten serveert, maar ook een museum is en over een collectie klassieker auto’s beschikt (naar verluidt ook een limousine van Gorbatsjov). Vermeldingswaardig zijn o.a.:

Cricova
Bij dit bedrijf liggen miljoenen flessen opgeslagen in ondergrondse groeves die de stenen leverden voor de aanleg van de hoofdstad Chisinau. Met bijna 100 kilometer aan ondergrondse gangen op een diepte van 30 tot 150 meter is dit de langste wijnkelder ter wereld. We treffen er talloze bijzondere wijnen aan, soms met een discutabele herkomst, zoals de collectie van Hermann Göring die de Russen na de Tweede Wereldoorlog naar Moldavië brachten. Tot de Göring collectie behoort overigens ook een zoete rode Joodse wijn uit 1902 (koosjer uiteraard). De lijst met beroemde bezoekers is lang en enkele staatshoofden als Angela Merkel, Herman van Rompuij en Vladimir Poetin hebben er zelfs wijnen opgeslagen. Het gangenstelsel is overigens niet ongevaarlijk. In 1966 verdwaalde de Russische kosmonaut Yuri Gagarin er en hij moest noodgedwongen de nacht doorbrengen in een van proefruimten…

Mileștii Mici
Het bedrijf werd in 1969 opgericht voor de opslag en rijping van kwaliteitswijnen. Van de in totaal 200 km aan ondergrondse gangen, zijn er bijna 60 in gebruik als wijnkelder. In 2005 vermeldde het Guinness Book of Records dat ze de grootste wijncollectie ter wereld hadden. Naar verluidt gebruikt de staat de beste wijnen uit de collectie als alternatief voor de goudreserve.

Nationale Wijndag
Begin oktober viert Moldavië haar jaarlijkse Nationale Wijndag. In de hoofdstad Cisinau presenteren tientallen producenten er hetgeen Moldavië in duizenden jaren heeft opgebouwd op het gebied van wijn. Initiatiefnemer is ‘Wine of Moldova’ de overkoepelende organisatie voor de promotie van Moldavische wijnen. Tienduizenden professionele en particuliere liefhebbers maken er kennis met de geschiedenis, cultuur en gastronomie. Een ieder kan tijdens proeverijen, masterclasses, meetings en wijnreizen allerlei wijnen leren kennen, proeven en kopen. Aanvullende activiteiten zoals  optredens van vele musici en workshops voor diverse hobby’s en ambachten completeren het programma en uiteraard is er een groot aanbod van ‘streetfood’ terwijl restaurants bijzondere menu’s serveren met vele specialiteiten. Wijn, eten, educatie en vermaak dus, wat wil je nog meer?

De toekomst
Tja, daar is natuurlijk alles over te zeggen en de meningen zullen er ongetwijfeld over verschillen.
Als land met een zwakke economie, zeer lage lonen en een overschot aan wijngaarden met de bekende druivenrassen, liggen er natuurlijk kansen voor allerlei populaire bulkwijnen, zowel stil als mousserend. Punten van zorg zijn de naamsbekendheid en het imago van Moldavische wijnen, want die zijn niet geweldig. Als Moldavië zich in positief opzicht wil onderscheiden als herkomstgebied voor kwaliteitswijnen, dan is een eigen identiteit noodzakelijk. Gelukkig beschikt het land over diverse eigen druivenrassen die misschien even wennen zijn qua uitspraak, maar wel toegevoegde waarde hebben. Laat de merlots, chardonnays en cabernet over aan de supermarkten en zorg dat wijnspeciaalzaken en horeca geattendeerd worden op wijnen met een uniek karakter. Belangrijk is dat alle wijnen niet te zoet zijn. Nu nog treffen we redelijk wat wijnen aan met meer restzoet dan goed voor ons is. Ze scoren weliswaar goed op internationale concoursen, maar dat zegt meer over de juryleden, dan over de wijnen. Iets rijkere wijnen doen het altijd goed tijdens blinde proeverijen en de minder ervaren of kritische proevers laten zich er snel door verleiden, kijk de resultaten maar na. Goed scorende wijnen tijdens blindproeverijen doen het over het algemeen veel minder goed in de gastronomie; daar wordt een iets hogere zuurgraad of wat tannine juist gewaardeerd.

Meer informatie op de website van Wine of Moldova

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Spread the word