Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

IGP Sud de France

Creatieve wijnen

De Languedoc behoort tot de allergrootste wijnregio’s ter wereld en biedt een enorme diversiteit aan subregio’s, druiven én wijnen. Het is ook het thuisland van de IGP Sud de France, wijnen die de creatieve kant van de Languedoc vertegenwoordigen. De meer flexibele regels geven wijnmakers vrijwel alle mogelijkheden om hun talent tot uitdrukking te laten komen in bijzondere wijnen.

De Dyck
Tijdens een presentatie in Restaurant De Dyck te Woubrugge kon een select gezelschap professionals nader kennis maken met de wijnen van enkele producenten en tevens hun culinaire capaciteiten testen in combinatie met uiterst smaakvolle, vegetarische gerechten van chef Martijn Koeleman. Voorafgegaan door een rondleiding op het terrein van De Dyck, niet voor niets bekroond met een groene ster door Michelin, mocht ondergetekende (in opdracht van Sopexa Benelux i.s.m.  Melman Communications) een korte inleiding over IGP Sud de France en enkele wijn-spijs suggesties verzorgen. Vooral dat laatste een leuke uitdaging, omdat er niet voorgeproefd kon worden. In de meeste gevallen bleek de vooraf bepaalde ‘educated guess’ echter goed uit te pakken, terwijl uiteraard ter plaatse ook andere combinaties konden worden geprobeerd.

IGP Sud de France
De IGP Sud de France omvat de departementen Aude, Hérault en Gard met maar liefst 15 subregio’s: Cité de Carcassonne, Coteaux de Béziers, Coteaux d’Ensérune, Coteaux de Narbonne, Coteaux Pont du Gard, Saint Guilhem Le Désert, Cévennes, Côtes de Thau, Haut Vallée de l’Aude, Haut Vallée de l’Orb, Vallée du Paradis, Vallée du Torgan, Côtes de Thongue, Le Pays Cathare en Vicomté d’Aumelas. De regio biedt een breed aanbod aan druivenrassen, zowel regionale, als nationale en internationale, goed voor alle typen wijnen: mousserend, stil, droog, zoet, wit, rosé, rood en steeds meer orange. De voorschriften geven ook volop ruimte voor duurzame wijnbouw, biologische en biodynamische wijnen, al dan niet vegan en ook vin natur.

Diversiteit
De visie, passie en hand van de wijnboeren geven de wijnen een uniek, eigen karakter, zoals duidelijk bleek tijdens de proeverij. Die diversiteit betekent ook dat de IGP Sud de France ongekende mogelijkheden voor ultieme wijn-spijs combinaties geeft. Er is altijd een wijn die bij welk gerecht dan ook past, zoals bleek bij het combineren van de wijnen met de smaakvolle en soms zelfs intense gerechten van De Dyck. Zo genoten we van gefermenteerde prei met codium, verveine en korianderzaad, doperwt met kerrieplant, roos en pompoenpit, spliterwt met tempeh, tuinboon en brandnetel en als nagerecht braam met hazelnoot, spar en laurier. Met diverse wijnen van Calmel & Joseph, Le Castelas, Mas Combarèla, Les Collines du Bourdic, Domaine Grand Chemin en Domaine De Berguerolles was er een breed aanbod aan geuren en smaken, waarbij een ieder zijn of haar favoriet kon kiezen.

Favorieten
Veelgenoemde favorieten bleken de Back to the Serine van Domaine de Berguerolles (serine, een kloon van- of verwant aan de syrah), de La Marquise van Calmel & Joseph, de Le Clos Secret (cinsault) van Mas Combarèla, de Eclat de Gris (grenache rosé) van Les Collines du Bourdic, de Le Bay (pinot noir) van Domaine de Grand Chemin en de A l’Origine Rouge van Les Collines du Bourdic. Iedereen had wel een voorkeur voor bepaalde wijnen, iets wat de veelzijdigheid van IGP de de France alleen maar bevestigde. 

Foto’s: Arnold van West & IGP Sud de France

Spread the word