Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Ouwe meuk of.... oude meesters

Unieke proeverij met wijnen van 25-75 jaar oud.

De afgelopen maand stond de Beaujolais Primeur weer in het middelpunt van de belangstelling, een leuke wijn met een onbezonnen, jeugdig karakter, vooral bedoeld om op (zeer) korte termijn te drinken. Nu is er in principe niks mis met jeugdige wijnen, maar oudere kunnen ook zo hun charme hebben.

Proeven!
Helaas hebben de meeste wijnen niet het eeuwige leven, velen verliezen zelfs al na een paar jaar hun aantrekkelijke kwaliteiten en krijgen ze het stempel ‘ouwe meuk’. Soms echter, weten wijnen zich te ontwikkelen tot ware ‘oude meesters’ en kunnen we genieten van gebottelde geschiedenis met gerijpte aroma’s die we tegenwoordig nog maar zelden mogen ervaren. Of een oudere wijn ‘ouwe meuk’ of  ‘een oude meester’ is, blijft lastig te voorspellen, want het is afhankelijk van heel veel factoren. Er is  eigenlijk maar 1 manier om er achter te komen of een wijn nog aangenaam is, en dat is de fles openen en de wijn proeven.

Ross Lovell
Op zondagmiddag 10 december 2023 openen we een ruime selectie oudere flessen, minimaal 25 jaar oud tot ongeveer 75 jaar, dus allen met een respectabele leeftijd, zeker als je in ogenschouw neemt dat de meeste wijn ter wereld binnen 48 uur na aankoop wordt gedronken. Deze wijnen komen uit allerlei landen en collecties en hebben (wellicht meer dan) genoeg tijd gehad om die kenmerken te ontwikkelen waarmee ze zich onderscheiden van de wijnen die we elke dag (kunnen) drinken. Omdat de meeste wijn nu eenmaal gemaakt is om bij de maaltijd te genieten, worden de wijnen geschonken tijdens een gastronomisch samenzijn in restaurant Ross Lovell te Rijsoord. Chef Gerrit van den Berg en gastvrouw Isabella Wildtham serveren een 5-gangen menu, waar mogelijk afgestemd op de wijnen. Op zondag 10 december gaan we om 1 uur aan tafel en proeven we een bijzondere en bijzonder ruime selectie oudere wijnen, waaronder hopelijk vele ‘oude meesters’. Wat precies bepaal ik de komende dagen, maar hieronder vast een voorproefje. 

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Beperkt
Er is uiteraard geen onuitputtelijk hoeveelheid flessen van elke wijn, dus het aantal deelnemers houden we daarom beperkt. Omdat de selectie echter zeer ruim is, kunnen we toch een mooi aantal liefhebbers ontvangen.

Geïnteresseerd?
Stuur dan een mail naar: fred@fred-nijhuis.nl

Spread the word