Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Alta Langa. Piëmontese bubbels? Doe maar!

Verslag van een bezoek aan de DOC Alta Langa van Guus van Otterloo namens NCS.
an auteursrechten

Zelden ben ik zo enthousiast ontvangen als begin december dit jaar in Piëmonte door het Consorzio Alta Langa. Bestuursvoorzitter MariaCristina Castelletta en haar team zijn op een missie om de wijnwereld ervan te overtuigen dat Alta Langa klaar is voor de wereldmarkt van mousserende kwaliteitswijn. Klaar voor een serieuze rol náást Franciacorta en TrentoDoc.
Alta Langa kwaliteitsbubbels uit Piëmonte? Op basis van ruim 110 geproefde wijnen van zo’n 50 producenten zeg ik: jazeker!

Alta Langa is de naam van een nog jonge DOC (2002) en later DOCG (2011) voor “spumante metodo classico” uit een afgebakende zone in de provincies Cuneo, Asti en Alessandria. Dit ‘achterland’ van Barolo, Barbaresco en Asti krijgt hierdoor een flinke impuls en dat is een goede zaak. Steeds meer producenten zien toekomst in Alta Langa: recent sloten de coöperaties Terre del Barolo en Cantina Clavesana zich aan bij het Consorzio. Cantina Clavesana, ten zuidwesten van Dogliani, heeft van Alta Langa zelfs hun ‘main focus’ gemaakt, ten koste van dolcetto. Door deze trend stijgen zowel de aanplant als de productie snel, wat de afgelopen 8 jaar al duidelijk zichtbaar was: van 750.00 flessen in 2016 naar 3.000.000 stuks in 2022. Vooralsnog wordt slechts 10% geëxporteerd, maar voor het Consorzio kan dit cijfer niet snel genoeg omhoog. Het aangeplante oppervlak beslaat inmiddels 450 ha. Daarvan is 65% pinot noir en de rest chardonnay. Alleen deze twee druiven zijn toegestaan.

Geschiedenis
Piëmonte heeft de langste mousseux-traditie van Italië: al sinds 1850 wordt er wijn gemaakt met de ‘methode champenoise’. Eerst vooral zoete wijn op basis van lokale moscato-druiven, later ook met pinot noir, chardonnay én nebbiolo. Van enige organisatie was echter geen sprake: elke producent had zijn eigen manier van werken en zo bleef het tot het einde van de 20e eeuw.
In 1990 begon de regionale gedeputeerde voor landbouw Emilio Lombardi het “spumante metodo classico in Piemonte project” Dit idee leidde na meer dan een decennium praten en experimenteren in 2002 tot de DOC Alta Langa. Promotie tot DOCG volgde in 2011.

DOCG-regels
Vanaf het begin heeft het Consorzio gekozen voor kwaliteit, ik noem hieronder de belangrijkste voorwaarden.
Alta Langa
– wordt gemaakt met de metodo classico
– kent alleen witte en rosé wijn.
– het minimaal potentieel alcoholgehalte van de druiven is 9,5%.
– alleen druiven uit een bepaalde zone in de provincies Cuneo, Asti en Alessandria zijn toegestaan.
– alleen druiven van hellingen op minimaal 250m boven zeeniveau zijn toegestaan.
– rijpt minimaal 30 maanden “sur latte”, riserva minimaal 36 maanden.

Ontwikkeling en kwaliteit.
Vanaf het begin in 2002 sloten een aantal grotere bedrijven zich aan bij het Consorzio Alta Langa. Naast Fontanafredda, Banfi en Contratto ook pioniers als Gancia, Serafino en Tosti1820.
Allemaal forse bedrijven die konden investeren in de apparatuur die noodzakelijk is voor de productie van goede metodo classico. De instapwijnen zijn betaalbaar en meestal gewoon lekker. Hoger in het segment vind je soms verrassend mooie wijnen: Gancia Cuvee 60 mesi brut riserva 2012 is een goed voorbeeld. Natuurlijk (en gelukkig) hebben ook kleine, eigenzinnige producenten zich aangesloten bij het Consorzio: van de in totaal 100 producenten zijn er inmiddels 70 lid. Goed zoeken bij de kleinere wijnboeren is de moeite waard, want hier zijn pareltjes te vinden: neem de ‘Blanc de Blancs pas dosé 2019’ van Marcalberto, een krachtige, compromisloze, lijnrechte chardonnay met een zuurgraad van 8,5 gr/lt. Alleen geschikt voor ‘diehards’. Of de bijzonder smakelijke ‘Blanc de Blancs riserva 65 mesi pas dosé’ van Ettore Germano en diverse wijnen van Ferdinando Principiano: plezier gegarandeerd! Als laatste noem ik Deltetto, Garbarino, Brandini en Pecchenino: degelijke wijnmakers met interessante wijnen. Kortom: er valt nog veel te ontdekken voor importeurs, horeca én consument.

Toekomst en conclusie
Als men de prijzen enigszins in de hand weet te houden, wat tot nu zeker nog het geval is, dan ziet de toekomst er rooskleurig uit voor Alta Langa. Voor een serieuze rol op de exportmarkt dient de gemiddelde kwaliteit nog iets te stijgen en moet vooral het volume omhoog. Daaraan wordt hard gewerkt, zo heb ik ter plekke gemerkt. Daarom geloof ik dat commercieel succes er aankomt, geholpen door het feit dat Langhe natuurlijk al een vaste waarde is in het portfolio van de meeste serieuze wijnkopers.

Voor meer informatie: Consorzio Alta Langa

Spread the word