Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

K’AVSHIRI, the best of all worlds

De afgelopen week heb ik weer eens hele hordes collega’s, opleiders, importeurs, wijnhandelaren en andere willekeurige voorbijgangers tot op het bot beledigd, omdat ze naar mijn (weinig bescheiden en sterk gekleurde) mening nog teveel in het verleden leven, de wijnwereld veel te eenzijdig benaderen en amper rekening houden met veranderingen in de samenleving. Velen houden zich nog altijd vast aan zinloze beoordeling van wijn in punten, zeuren eindeloos over absurde proefnotities of bedelven onschuldigen onder feiten of meningen die van nul en generlei belang zijn. Opleidingsinstituten menen wijnproeven te kunnen kwalificeren als een exacte wetenschap, achten het om volstrekt onduidelijke reden zinvol om wijnen met medium ++ te omschrijven, misleiden consumenten door ze aan te bieden wijnprofessional in 1 dag te kunnen worden en noemen afgestudeerden dipshits…. Wat me minstens zoveel verbaast (en irriteert) is dat aspecten als plezier, genieten en lekker worden gezien als een afwijking, terwijl dát voor mij juist essentiële waarden zijn.

Anders
Ik heb zeer veel respect voor mensen die het anders zien en doen, openstaan voor nieuwe wensen, afwijkende voorkeuren, grensoverschrijdende inzichten en daarmee…. kansen. Op 18 januari presenteerden de internationale, allround wijnprofessional Robert Joseph en de Georgische wijnmaker Vladimer Kublashvili hun project K’AVSHIRI nog vóór de presentaties tijdens Wine Paris en Prowein in Nederland, een ware wereldprimeur dus. Het bleek een inspirerende bijeenkomst, juist omdat ze hun nieuwe wijnen op een ‘andere’ manier benaderen. Onder de aanwezigen gelukkig ook zeer gewaardeerde professionals als Niels van Laatum en Bernd Weeke, eveneens mensen die grenzen opzoeken en verleggen. Ze staan open voor wijnen uit  ‘andere’ landen, van ‘andere’ druivenrassen en gemaakt op een ‘andere’ manier. Die ‘andere’, eigen stijl, kennis en ervaring inspireren me en ik was blij ze bij deze presentatie te mogen zien.    

Nieuwe generatie wijnen
Centraal tijdens de bijeenkomst in restaurant Hemel & Aarde te Utrecht stonden 2 wijnen die zonder enige twijfel grensverleggend mogen worden genoemd. Ze vertegenwoordigen een nieuwe generatie wijnen die zich niet laat beperken door traditionele normen en waarden. Joseph en Kublashvili brengen hun brede kennis en ervaring samen in 2 nieuwe wijnen, waarin tegelijkertijd nationale en international druivenrassen, klassieke en innovatieve vinificatietechnieken en de kenmerken van meerdere jaargangen en regio’s elkaar aanvullen en versterken. Heel bewust nemen ze afstand van de beperkingen van monocépages, specifieke wijngaarden (cru’s) en enkele oogstjaren om uiteindelijk een leukere, betere wijn te maken. Regels zijn belangrijk in de samenleving, maar mogen voorruitgang nooit in de weg staan. Regels lopen altijd achter de feiten aan; in dit geval de kunst van het wijnmaken door pioniers met een creatieve geest. Ze zijn natuurlijk niet de eersten of enigen die wijnen maken die niet in 1 hokje passen; ik denk bijvoorbeeld aan Valdivieso’s Caballo Loco, de Posca’s van Federico Orsi en de Vega Sicilia Unico Reserva Especial. Maar gezien de samenstelling en de herkomst van hun wijnen, verdient het nieuwe initiatief van  Joseph en Kublashvili beslist extra aandacht.

Khareba en meer
Kublashvili beschikt als hoofdwijnmaker en adjunct-algemeen directeur van wijnmakerij Khareba in Georgië over een schat aan ervaring met autochtone druivenrassen en traditionele vinificatietechnieken, terwijl Joseph als internationaal consultant, schrijver, docent, producent (le Grand Noir) en bestuurslid van diverse wijnconcoursen, zijn mondiale visie en expertise inbrengt. Ze hebben hun kennis en ervaring gebundeld om een nieuwe generatie wijnen te maken, waarbij ze een nieuwe, moderne, geheel eigen dimensie toevoegen aan de veelal traditionele wijnen uit Georgië. Het putten uit de vele bronnen van inspiratie blijkt ook uit de naam: K’Ashviri, Georgische (vrij vertaald) voor “samenkomen”. De productie van de eerste serie van de K’Avshiri wijnen was beperkt tot circa 1000 liter per type, maar gelukkig telt de tweede editie al meer flessen en het is de bedoeling dat de productie nog verder zal stijgen. Door de bijzondere samenstelling blijven de wijnen echter een zeker exclusief karakter houden en zijn ook daarom primair gericht op de betere horeca, daar waar ze het beste tot hun recht komen.

Transparant
Het bijzondere van de wijnen komt in verschillende opzichten tot uitdrukking. Niet alleen zijn er geen wijnen met een vergelijkbare blend van veelal autochtone druivenrassen met een internationaal accent, ook de vinificatie is uniek, een combinatie van qvevri, rvs en hout. Daarnaast is er tevens sprake van meerdere jaargangen in elke wijn, eveneens niet gebruikelijk voor stille witte of rode kwaliteitswijnen. Joseph en Kublashvili beschouwen hun wijnen dan ook als een symfonie, samengesteld uit nationale en internationale tonen die samen een uniek, harmonieus geheel geven. Minstens zo belangrijk vinden ze dat hun wijnen op een duurzame wijze worden gemaakt en dat er sprake is van volledige transparantie t.a.v. de herkomst en samenstelling van de wijnen.

De wijnen
De witte K’Avshiri 2023 (assemblage van dat jaar, niet het oogstjaar) is een intrigerende blend van Rkatseteli, Mtsvane, Krakhuna, Tsolikouri, Khikvi, Tsitka, Muscat, Kisi en Aligote. Deze laatste, ooit door de Russen aangeplant, bleek een zeer belangrijk component in de blend.   
De druiven zijn afkomstig uit de regio’s Kakheti (58%) en Imereti (42%) en de assemblage bestaat voor  52,4% uit de oogst 2023, 6,4% uit 2022, 4,8% uit 2021 en 10% uit 2017. Zo’n 10% werd opgevoed in gebruikte barriques, 11,7% in qvevri, de rest in RVS met 4,8% schilcontact.  

Voor de rode wijn koos men in 2023 voor een blend van de druivenrassen Saperavi, Ojaleshi, Aleksandrouli, Aladasturi, Otskanuri, Sapere, Rkatsiteli, Mtsvane, Usakhelouri en Merlot uit de regio’s Kkaheti (75%), Imereti (9%), Samegrelo (6%), Racha (5%) en Lechkumi (5%). 42% van de blend komt uit 2023, 33% uit 2022, 15% uit 2021, 2% uit 2020 en 8% uit 2017. Het aandeel opvoeding in qvevri is hier 11%, 10% rijpte in gebruikte barriques, de rest in RVS.

De wijnen worden gekenmerkt door een goede structuur en prima balans; ze zijn sappig, goed gevuld en energiek en nodige direct uit om ze aan tafel te genieten met een keur aan gerechten.

Medio 2024 wil men  ook op de Nederlandse markt vertegenwoordigd zijn en daarvoor zoekt men contact met importeurs en sommeliers. Wie nader kennis wil maken met Joseph, Kublashvili én hun wijnen, kan o.a. terecht bij ze op WineParis of Prowein.

Voor meer informatie en het maken van afspraken:  v.kublashvili@winerykhareba.com

Spread the word