Ca' del Bosco, de ultieme bubbel?
Champagne?
Ook de afgelopen feestdagen kreeg ik weer Champagnes voorgeschoteld waarvan ik me afvroeg waarom al die matige kwaliteit zoveel geld moet kosten. Ook in restaurants worden vaak twijfelachtige Champagnes geschonken alsof het de mooiste mousserende wijnen ter wereld zijn. In de folders van de diverse supers en slijterijen afgelopen december weer veel schuimende bulkmeuk van grote merken voor 4, 5 of zelfs 6 tot 7 tientjes uit een streek waar veel te weinig echte kwaliteit gebotteld wordt. In andere gebieden liggen de kwaliteitseisen niet zelden hoger en de prijzen veelal lager. Wat mij betreft is Champagne alleen op het gebied van marketing onovertroffen. In kwalitatief opzicht zijn er veel meer hele fraaie alternatieven uit andere streken en landen, uit Italië bijvoorbeeld.
Italiaans mousserend
Enige tijd geleden organiseerde ik een workshop Italiaans mousserend en man, wat een leuke, mooie, betaalbare bubbels proefden we toen. Variërend van kakelverse petnat tot gerijpte cuvées en van Piëmonte tot Campanië en uiteraard ook spectaculaire lambrusco’s en heerlijke prosecco’s. In dit kader verwijs ik ook met genoegen naar recente bevindingen van Guus van Otterloo over Italiaanse bubbels; lees hier zijn artikel over de DOC Alta Langa.
In mijn verhalen bundel “Er was eens een wijn…”, wijdde ik een verhaal aan een fenomenale Italiaanse mousserende wijn, de Annamaria Clementi van Ca’ del Bosco, zowel het verhaal als de wijn een eerbetoon aan moeders…
Puur en…
En nu we het toch over moeders hebben. Je hebt in de wijnwereld verschillende soorten puristen. Zij die blind vertrouwen op moeder natuur en haar alle ruimte geven om te doen wat ze moet of kan doen. Hun persoonlijke inbreng is tot een minimum beperkt (er is nu eenmaal enige menselijke hulp nodig om druiven uiteindelijk in een andere hoedanigheid in een fles te krijgen) en deze wijnen zijn dan ook als (bijna) ‘puur natuur’ te beschrijven. Ze bieden talrijke boeiende, natuurlijke aroma’s zoals die van rotte appels, open riool, azijn en/of dode beesten op sterk water, waarbij ik verwijzingen naar “erotische Champagne en kaviaar” verder achterwege zal laten. Ik wil uiteraard niemand beledigen…
Echt puur
Maurizio Zanella, oprichter van Ca’ del Bosco behoort tot een andere categorie puristen. Hij wil dat zijn wijnen zo puur mogelijk zijn, dat wil zeggen; zonder aroma’s die afwijken van het fruit of afleiden door de invloed van vervuiling in wijngaard of kelder. Hij wast zijn druiven voor ze gekneusd, geperst en vergist worden, gebruikt zorgvuldig geselecteerde (zelf ontwikkelde) gistculturen en beperkt het risico op ongewenste oxidatietonen door de wijnen in een zuurstofarme omgeving te bottelen. Wie de kelders bezoekt, kan niet anders dan constateren dat alles uiterst zorgvuldig wordt onderhouden en dat alle wijnen loepzuiver c.q. puur zijn.
Stijl en klasse
Toen ik Ca’ del Bosco zo’n 30 jaar geleden voor het eerst bezocht, was ik niet alleen onder de indruk van het gevoel van humor en dramatiek van Maurizio Zanella, maar ook van zijn wijnen, zijn fascinatie voor kunst én de ultieme beheersing van marketing. Bij de entree van het domein een poort waarin de visie van Zanella al meteen duidelijk worden; stijl en klasse zonder bescheidenheid. In de wijnen wordt dit aangevuld met ultieme kwaliteit, complexiteit en finesse, terwijl de kelder sinds enkele maanden de grandeur en positie van Ca’ del Bosco als producten met wereldfaam benadrukt. Deze bewieroking lijkt wellicht ‘ietwat’ overdreven, maar Zanella laat nu eenmaal weinig ruimte over voor kritische noten; aan alle details is gedacht en de wijnen zijn nu eenmaal voorbeeldig.
Dome
Om te laten zien dat het niet alleen maar oppervlakkige glitter en glamour is wat de klok slaat, organiseerde Zanella enige tijd geleden een memorabel moment naar aanleiding van de opening van een nieuw vormgegeven bezoekerscentrum. Gasten kunnen er nu kennis maken met de feiten, reden en visie achter de wijnen, de bodem, het klimaat, de druiven, de vinificatie én de wijnen, allemaal gevat in instructieve video’s en animaties. Een indrukwekkende ‘dome’ opgebouwd uit rustig rijpende flessen doet vermoeden dat alles wat er blinkt bij Ca’ del Bosco uit gouden bubbels bestaat, en in zekere zin is dat ook zo.
RS
Hoe indrukwekkend de kunst, de ultramoderne kelder en de nieuwe ruimten ook zijn, uiteindelijk gaat het om wat er in de fles zit. Soms hoor ik dat de reguliere Franciacorta (Cuvée Prestige) een relatief eenvoudige wijn is, en dat geeft direct aan dat het potentieel van deze wijn sterk ondergewaardeerd wordt. Ik proefde onlangs 2 bijzondere uitgaven van deze wijn, de Cuvée Prestige Edizione 30 en 37 RS Extra Brut, wijnen die na respectievelijk 173 (!) en 124 maanden werden gedegorgeerd. Het bleken wijnen met de inhoud, complexiteit, fraîcheur en jeugdigheid die zelden voor mogelijk worden gehouden voor wijnen die als ‘instapper’ worden beschouwd. Voor iedereen zouden alleen deze 2 wijnen al voldoende bewijs moeten leveren dat Ca’ del Bosco fenomenale bruisende wijnen maakt.
1980
Maar Zanella zou Zanella niet zijn als hij tijdens de inauguratie van de nieuwe ruimte ook niet een geweldige lunch (met o.a. lijster van het spit, een regionale specialiteit en nieuwe ervaring voor me) en een spectaculaire avond organiseerde met o.a. een wijn die elke nog resterende criticaster de mond snoert en bevestigt waarom Zanella ooit zei: “Ik maak geen Spumante, ik maak geen Franciacorta, ik maak Ca’ del Bosco!”. Als verrassing serveerde hij de AnnaMaria Clementi 1980 RS, in 2023 speciaal voor dit moment gedegorgeerd. Voor mij behoort deze tot de allerbeste en meest bijzondere wijnen die ik ooit geproefd heb. Ik ken diverse illustere, zeldzaam mooie Franse en Spaanse bubbels, maar de finesse, complexiteit en jeugdigheid (!) van deze wijn: WOW!
Voor iedereen die nader kennis wil maken met het fenomeen Ca’ del Bosco kan ik een bezoek van harte aanbevelen. Er is veel te zien, te beleven en…. te proeven.
Ca’del Bosco
Via Albano Zanella, 13
25030 Erbusco
Tel: +39 030 7766111
https://www.cadelbosco.com/