Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

Recente berichten

Oud & Nieuw bij Lou

Het wordt weer tijd voor een mooie avond met bijzondere wijnen en fijne gerechten. Tijd om terug te kijken op de aangename herinneringen die het afgelopen jaar ons bracht en te proosten op nieuwe kansen en uitdagingen in 2016. Terugkijken doen we met wijnen en gerechten waarin de verleden weerspiegelt,

Lees verder »

Primum Familiae Vini

 PRIMUM FAMILIAE VINI naar Nederland!  In 1991 besloten Robert Drouhin en Miguel Torres om samen te werken met enkele collega’s, uitsluitend toonaangevende particuliere wijnbedrijven met wie ze ervaringen, inzichten en oplossingen voor gedeelde uitdagingen konden delen. Het resultaat was de Primum Familiae Vini, op dit moment gevormd door de families Antinori, Joseph Drouhin, Egon Müller Scharzhof,

Lees verder »

La Castellina

La Castellina Toscaans met een internationaal accent Cinzia Luxardo ken ik al heel wat jaartjes vanwege haar PR-activiteiten in de Italiaanse wijnwereld. Een tijdje geleden verzocht ze me enkele wijnen van het Toscaanse wijnhuis La Castellina te proeven. Ik deed dit met genoegen, al was het alleen maar uit nieuwsgierigheid.

Lees verder »

It’s wine Jim, but not as we know it

We kennen (vrijwel) allemaal de Nebbiolo als druif voor Barolo, een rassige Sauvignon Blanc uit Marlborough of strakke Cabernet Franc uit Saumur. Velen weten dat de Corvina één van de belangrijkste druiven is voor een Valpolicella, dat Merlot populair is in Bulgarije en deze druif sinds Sideways een ‘vitis non

Lees verder »

Masnaghetti Maps

Masnaghetti Maps Alessandro Masnaghetti is een zeer gewaardeerde Italiaanse collega van me.  Ik heb zeer veel respect voor hem, want hij is één van de weinigen die geen gratis-lunch-diner-reis-verblijf-en wijn-gedrag vertoont en niet getekend is door commerciële belangen, ego’s of frustraties.

Lees verder »

Rosé Revolution

Hoewel de rosé-hype al weer de nodige jaren achter ons ligt, mankeert er helemaal niets aan een goed glas van dit roze drinkplezier. Er is veel kaf onder koren en niet zelden worden zelfs de matige door Jan(na) en alleman aangeprezen. Triest vind ik bijvoorbeeld de schaamteloze aandacht die een niet

Lees verder »

Stop het ingooien van onze eigen (wijn-)glazen

Vorige week zag ik een tentamen Restauranttechniek op een niet nader te noemen hotelschool. De theorie van dit vak is gebaseerd op een algemeen erkend boek dat in veel opleidingsinstituten wordt gebruikt. Geen kwestie van een incident, zo bleek toen ik de kwestie ter sprake bracht tijdens enkele presentaties op

Lees verder »

Ross Lovell en Wine & Dine; een nieuwe start

Een tijdje geleden werden binnen één week twee nieuwe zaken geopend in de regio Rotterdam. Beide bedrijven van mensen die aan een nieuwe toekomst werken na het afsluiten van een bewogen episode in hun leven. Ondanks die overeenkomsten, ook veel verschillen tussen de mensen en hun zaken. Een dubbelportret.

Lees verder »

D’Angerville neemt wijngaarden Puffeney over.

Jacques Puffeney geniet de titel “de Paus van Arbois” en wordt door een ieder beschouwd als één van de allerbeste wijnboer in de Jura. Deze week heeft hij laten weten dat zijn wijngaarden zijn overgenomen door Domaine du Pélican, eigendom van Guillaume d’Angerville. Puffeney (70) kondigde onlangs al aan dat

Lees verder »

Over NCS

Fred Nijhuis, Your Favorite Dutch Wine Writer, is oprichter en eigenaar van het familiebedrijf Nijhuis Consultancy & Services (NCS).  Nijhuis is al ruim 25 jaar zelfstandig en onafhankelijk wijnschrijver.

Naast de publicatie van artikelen in toonaangevende media, verzorgt hij presentaties en opleidingen, organiseert hij proeverijen en andere events en adviseert hij derden op het gebied van wijn en gastronomie. Meerdelige workshop zijn een nieuwe specialiteit, terwijl NCS sinds 2018 ook de organisatie van het NK blindproeven voor haar rekening neemt. 

Navigatie

© 2018 NCS Nijhuis Consultancy Services